Salačová: Když Kott mluvil o králících, myslel tím úplatky

Petr kott

Petr kott Zdroj: ctk

Policie zachytila v odposlechu telefonů v korupční kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) hovor Petra Kotta o zkaženém králičím masu, což údajně znamená úplatek. Prozradila to podnikatelka Ivana Salačová, která se jako jediná z 11 obžalovaných přiznala k manipulování zakázek ve Středočeském kraji.

Podnikatelce ve stavebnictví Salačové na záznamu z ledna 2012 volá další obžalovaný, tehdejší náměstek některých krajských nemocnic Petr Kott. Hovoří o tom, že nastala změna a musí někam odjet. „Králičina by se zkazila, mohl bych se zastavit druhý den? Už mi kručí v bříšku,“ dodal.

Podle Salačové mluvil o provizi 2,8 milionu korun ohledně zakázky na opravu gymnázia v Hostivicích. Salačová již dříve ve výpovědi před soudem uvedla, že s dalšími obžalovanými používala kódovanou řeč, ve které se prý penězům říkalo například králíci.

Velkochov králíků

„Můj muž je choval ve velkém a občas jsem je jim je dávala i normálně, takže jsme tu provizi nazývali králíky. Pan Kott nemohl jeden den přijet, proto to tam komentuje slovy, že by se ta králičina zkazila a že přijede až druhý den, kdy jsem mu v sídle své firmy dala provizi,“ řekla ČTK Salačová.

Kott uvedl, že si na hovor nevzpomíná, faktem ale podle něj je, že Salačová králíky rozdávala. Již dříve odmítl, že by kdy sjednával, nebo vzal úplatek.

Provize pro Kotta a Pancovou

Peníze ale podle Salačové byly určené pro Kotta a jeho přítelkyni, tehdejší ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovu. „Zda docházelo k dalšímu dělení, to nevím,“ řekla Salačová v reakci na tvrzení obžaloby, že peníze dostával také Rath.

Státní zastupitelství označuje Kotta a Pancovou jako organizátory korupce, přičemž Rath o všem údajně věděl coby hejtman kraje a dělil se o peníze. Trojice lékařů vinu odmítá a tvrdí, že nemohli žádné zakázky ovlivnit.