Sázkové společnosti čeká boj o nový zákon

sázky, ruleta, ilustrační foto

sázky, ruleta, ilustrační foto Zdroj: Repro Strategie (Martin Pinkas)

Loterijní a sázkové firmy se dlouho těšily na nový zákon, který měl v České republice v souladu s evropskými pravidly umožnit oficiální působení konkurenčních zahraničních on-line sázkových kanceláří, a tím i jejich zdanění. Návrh ministerstva financí je ale šokoval. Nový zákon o dani z hazardních her totiž výrazně zvyšuje dosavadní zdanění tuzemských hráčů. O konečnou podobu zákona, jenž by měl začít platit přesně za rok, se tak letos bezpochyby svede tvrdý boj.

Nyní platí jednotná daň pro číselné loterie, kurzové sázky i hrací automaty ve výši dvaceti procent z rozdílu mezi přijatými sázkami a vyplacenými výhrami. Úřad ministra Andreje Babiše (ANO) ale navrhuje pro automaty a kasina dvojnásobnou daň, tedy čtyřicetiprocentní, a pro loterie a kurzové sázky zvýšení o polovinu na třicet procent. „Předpokládáme, že zavedením nových sazeb na hazard vybereme až šest miliard korun navíc oproti dosavadnímu stavu,“ uvedl Babiš. Polovina z toho by měla směřovat na mládežnický sport.

Asociace provozovatelů kurzových sázek sdružující mimo jiné Sazku, Fortunu a Tipsport přitom nedávno představila studii poradenské firmy PricewaterhouseCoopers, podle níž je v zemích EU průměrné zdanění sportovního sázení osmnáct procent, tedy nižší než v Česku. „Cokoli nad tuto hranici je pro nás vážný ekonomický problém. Napneme všechny síly k argumentaci, aby sazby zůstaly v evropském pásmu,“ uvedl šéf asociace Marek Herman.

Zdanění webů z Gibraltaru či Malty

Důležité je podle něho i zdanění zahraničních sázkových kanceláří, které provozují sázkové weby v češtině z Gibraltaru či Malty, takže v Česku neplatí daně. Navrhovaná výše by je navíc mohla od oficiálního vstupu do Česka odradit.

„Obáváme se, že tyto firmy nebudou mít motivaci platit daně v zemi, kde je oproti průměru EU vyšší zdanění,“ míní šéf Sazky Robert Chvátal s tím, že návrh fakticky zvýhodňuje nelegální provozovatele, kteří se placení daní v Česku vyhýbají a proti kterým stát není schopen zakročit. Babišův úřad ale namítá, že vychází zejména ze srovnání s okolními státy. Navrhované sazby jsou prý nižší než při přepočtu v Německu, Polsku a na Slovensku.

Robert Chvátal: Chci, aby se Sazkou hrál každý druhý Čech