Sberbank chystá „levnou banku“

Sberbank

Sberbank Zdroj: profimedia.cz

Ruská bankovní jednička Sberbank se nechala zlákat módou nízkonákladových bank. Šéf představenstva Sberbank Europe Friedhelm Boschert deníku E15 potvrdil, že Sberbank hodlá levnou banku vybudovat.

„Plánujeme to na německém a rakouském trhu, na ostatních ne,“ uvedl Boschert. Sberbank si už požádala o licenci na nízkonákladový brand, který by měl začít fungovat během příštího roku.

Sberbank Europe se podle informací E15 podařilo „přetáhnout“ bankéře Andráse Hámoriho, který rozjížděl a dosud řídil rakouskou Zuno Bank. Ta působí pod skupinou Raiffeisen International kromě Rakouska na Slovensku a v České republice. Právě Hámori bude zřejmě pro Rusy zakládat nový model banky na západoevropském trhu.

Volksbank zahájila přeměnu na Sberbank

Sberbank působí v Česku skrze rakouskou Volksbank, jejíž koupi v únoru dokončila, v odstartovala proces přejmenovávání. Mateřská Volksbank International, jež sídlí ve Vídni, se přejmenovala na Sberbank Europe. Česká Volksbank, jež na tuzemském trhu patří mezi středně velké banky a má 23 poboček, se na rebranding chystá.

Šéf Volksbank Libor Holub deníku E15 potvrdil, že na českém trhu se banka přejmenuje v prvním čtvrtletí příštího roku. Šéf představenstva Sberbank Europe Friedhelm Boschert doplnil, že v ostatních z devíti zemí, kde Volksbank působí, rebranding proběhne také v příštím roce, ale nebude to všude ve stejnou dobu.

Česká Volksbank se podle informací E15 chystá využít zázemí, které jí dává mateřská Sberbank, a více se otevřít i ruským klientům přítomným na českém trhu. Banka chystá otevření reprezentační pobočky v pražské ulici Na Příkopě, která bude obsluhovat i ruské klienty, otevře také pobočku v Karlových Varech.

Hypotéky pro Rusy

Hodlá se také pustit například do hypoték pro ruské občany. Česká pobočka je v rámci bývalé Volksbank International největší, podle informací vedení Sberbank z letošního jara se má stát „výkladní skříní“ celé Sberbank Europe.

Akvizicí tuzemské Volksbank Sberbankou se také otevře nový kanál financování česko-ruského obchodu. Zástupci Sberbank by dnes ve Frankfurtu nad Mohanem měli podepsat dohodu s EGAP o spolupráci v oblasti financování exportu.

Frankfurt nad Mohanem, od naší zpravodajky