Schwarzenberg: Když bude Paroubek kandidovat na prezidenta, budu taky

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: ctk

Předseda TOP 09 a ministr zahraniční Karel Schwarzenberg dnes nevyloučil, že by za určitých okolností vstoupil do souboje o hlavu státu. Pokud bude na post prezidenta ČR kandidovat expředseda ČSSD Jiří Paroubek, je šéf diplomacie prý rozhodnutý, postavit se proti němu. Schwarzenberg to řekl v rozhovoru pro časopis Týden.

„Někdo mi to zlomyslně přeje, pořád o tom někdo mluví. Šel bych do toho, jen kdybych věděl, že musím zabránit nějakému opravdu neštěstí,“ řekl. Na otázku, zda by za takové neštěstí považoval, kdyby na prezidenta kandidoval například bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek, odpověděl kladně. „Přímo jste se trefila. Ale myslím, že to Paroubkovi nehrozí,“ reagoval na dotaz novinářky. Naopak jednoznačně řekl, že by do prezidentského souboje nevstupoval proti ekonomovi Janu Švejnarovi, expremiérovi Janu Fischerovi či místopředsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi (ODS).

Svou případnou kandidaturu Schwarzenberg ale také spojuje se svým zdravotním stavem. „Je důležité, jak se budu cítit v roce 2013. Tohle bude pětiletý závazek, takže bych z toho vylezl teprve po roce 2018. To mi bude přes osmdesát - a už nikdy v životě bych neměl dovolenou,“ konstatoval šéf TOP 09.

Dalším kritériem bude podle Schwarzenberga také forma volby prezidenta za dva roky. Podle svých slov by kníže upřednostňoval spíše přímou volbu hlavy státu. Údajně proto, že má volební boje rád. V případě nepřímých prezidentských voleb, by usiloval o místo na Hradě pouze nerad. Zdůvodnil to atmosférou poslední volby, ve které zvítězil Václav Klaus.

Jasno má ale současný šéf české diplomacie v tom, co by byly jeho hlavní úkoly v případě zvolení. Důležité by prý bylo dále budovat co nejlepší vztahy s Německem - nejdůležitějším obchodním partnerem Česka. Zároveň by zavedl také pravidelná setkání s premiérem a ministrem zahraničních. Cílem schůzek by podle něj bylo sjednotit postoje ČR v zahraničních otázkách.