Šéf ANO dál zůstane ve vedení Agrofertu

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Lídr hnutí ANO 2011 a budoucí poslanec zůstane ve vedení největšího zemědělsko-potravinářského holdingu v Česku, skupiny Agrofert. Ponechá si tak post předsedy představenstva skupiny s více než dvěma stovkami firem a tržbami přes 130 miliard korun, což ji řadí na čtvrté místo mezi podniky v České republice.

„Jako poslanec můžu řídit Agrofert. Myslím, že to budu stíhat. Naši poslanci v parlamentu moc nepracovali, jak jsem nedávno viděl v televizi, kdy pan Hašek měl účast na hlasování 23 procent. Jsem člověk, který pracuje velice efektivně a intenzivně,“ řekl deníku E15 Babiš.

Sám Babiš se ostatně věnoval Agrofertu a politické kariéře souběžně i v posledních měsících. Za uplynulé dva roky tak stihl nejen řídit Agrofert a jeho desetičlenné představenstvo, ale i absolvovat desítky mítinků a oslovit podle vlastních slov na 30 tisíc lidí.

Do sněmovny míří i dlouholetý člen představenstva Agrofertu Jaroslav Faltýnek, který byl lídrem olomoucké kandidátky. Nakonec postupuje z druhého místa, neboť pomocí preferenčních hlasů se na první místo z nevolitelné desáté příčky vyšvihl Milan Brázdil.

Faltýnek ještě v sobotu nevěděl, zda po zvolení do sněmovny opustí pozici v Agrofertu, nebo ji bude zastávat společně s poslaneckým postem. „Poslední dva roky jsem se v Agrofertu věnoval vyjednávání nové zemědělské politiky v EU (po roce 2013 – pozn. aut.) a v tom bych chtěl pokračovat. Jestli to bude na půdě sněmovny, nebo Agrofertu, nebo obou, to ještě uvidíme. Nyní to opravdu nevím,“ uvedl Faltýnek.