Šéf hasičů odejde, dostal prý nabídku kandidovat na senátora

Šéf hasičů Miroslav Štěpán

Šéf hasičů Miroslav Štěpán Zdroj: ctk

Dlouholetý šéf hasičů Miroslav Štěpán ke konci listopadu odejde z funkce. Dostal prý nabídku kandidovat jako nestraník na senátora za KDU-ČSL. O místo v Senátu se bude ucházet ve svých rodných východních Čechách. Štěpán odchází v době, kdy jsou hasiči v poměrně složité finanční situaci.

Toto rozhodnutí už sdělil svému nadřízenému, ministru vnitra Janu Kubicemu. „Nebylo to pro mě jednoduché rozhodování,“ uvedl. Služební zákon mu však nedovoluje „vykonávat činnost ve prospěch politické strany“. Jedenašedesátiletý Štěpán v oboru pracoval přes 35 let. Roku 1997 byl jmenován vrchním požárním radou, v roce 2001 pak byl uveden do funkce generálního ředitele hasičů.

„Poslední dobou to jednoduché nebylo. Nebyly peníze, nebyly prostředky,“ prohlásil šéf hasičů. Až v poslední době se podle něj podařilo sehnat nějaké peníze, relativně stabilizovat záchranný sbor a zajistit provoz a investice. Pro dobrovolné hasiče však prý nebyl Štěpán schopen již nic udělat. „A tam už jsem dospěl k názoru, že z pozice ústavního činitele, tedy poslance či senátora, se mi třeba povede vydobýt víc,“ prohlásil.

Hasičů zřejmě ubude

Hasiči kvůli navrhovanému rozpočtu ministerstva vnitra na příští rok budou muset snížit počet tabulkových míst příslušníků a zaměstnanců o 354, přestože Kubice nedávno vyjednal pro hasiče 200 milionů navíc. Ty by však měly být použity pouze na „provozní výdaje v přímém výkonu služby“. Propouštět by se podle dřívějšího vyjádření mluvčí hasičů Nicole Zaoralové nemělo, úbytku lidí by měl sbor docílit přirozenými odchody.

Nedávno však mluvčí varovala, že vzhledem ke snížení počtu příslušníků a zaměstnanců hasičského záchranného sboru mohou být v budoucnu hasiči pomalejší při poskytování pomoci nebo při vyřizování žádostí, například o kolaudace.