Šéf HK Kužel pochválil vládu za strategii konkurenceschopnosti

Petr Kužel

Petr Kužel Zdroj: Foto E15

Dlouhodobá strategie posílení konkurenceschopnosti české ekonomiky je jedním z úspěchů české vlády pod taktovkou premiéra Petra Nečase (ODS). Alespoň to tak vidí prezident Hospodářské komory (HK) Petr Kužel. Ten ohodnotil roční působení českého kabinetu ODS, TOP 09 a VV, které uplyne 13.července. Píše o tom dnes agentura Mediafax.

„Je pravda, že mediální obraz této vlády není nejlepší, ale na druhou stranu vláda i jednotlivá ministerstva už mají za sebou některé pozitivní výsledky,“ uvedl pro Mediafax Kužel, jehož Hospodářská komora je největším zástupcem podnikatelů v ČR, a pochválil jmenovitě tři rezorty - ministerstvo průmyslu a obchodu, ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo školství, tedy resorty v jejichž čele sedí ministři ze všech koaličních stran.

Slova uznání si podle něj zaslouží ministerstvo průmyslu a obchodu, právě to pod vedením ministra Martina Kocourka (ODS) připravilo dlouhodobou strategii, jak posílit konkurenceschopnost naší ekonomiky. Koucorkova strategie o konkurenceschopnosti se zamlouvá také odborům.

Kužel pochválil také novelu zákoníku práce, kterou představilo ministerstvo práce a sociálních věcí a jeho šéf Jaromír Drábek (TOP 09). Podle představ podnikatelů novela, která například snižuje výši odstupného pro některé zaměstnance, „snad přinese určité zpružnění současného trhu práce“. „Pozitivní je také snaha vlády snižovat administrativní zátěž podnikatelů, i když to jde pomalu,“ dodal Kužel.

Pozitivní kritiky se od šéfa HK dočkalo také ministerstvo školství, které vede Josef Dobeš z Věcí veřejných. Podle Kužela je správné, že ministerstvo připravuje reformu školského systému, které v současné době svou strukturou nereflektuje potřeby zaměstnavatelů. Kužel uvedl, že má na mysli potřebu posílit páteř odborných škol a účňovských oborů. Ocenil také, že by se školy testovaly dle celorepublikových měřítek.

Kužel dále ocenil to, že se Nečas nelekl mediálního tlaku a tlaku ze zahraničí a dál velmi zásadně podporuje jadernou energetiku. Hospodářská komora považuje elektřinu z jádra pro Česko jako výhodný a levný, ale i ekologický zdroj.

Vládě se prý nedaří zvýšit vymahatelnost práva

Kužel ale podotkl, že v některých bodech se HK s vládou neshoduje. Podle něj je nezbytná reforma zdravotnického, důchodového či daňového systému, ale komora nezná stále konečné parametry těchto reforem. Vládě prý ani nepřispívá fakt, že se neustále zabývá sama sebou a spory, které mají mezi sebou jednotliví koaliční partneři.

Vládě se navíc podle Hospodářské komory dlouhodobě nedaří zvýšit vymahatelnost práva.“Podnikatelé si například stále stěžují na neúměrně dlouhé lhůty u soudních řízení,“ postěžoval si Kužel, který dodal: „Od vlády také očekáváme, že připraví dlouhodobý plán, který bude počítat s investicemi do dopravní infrastruktury v jednotlivých regionech.“ Bez nich podle něj není možné zajistit dlouhodobou konkurenceschopnost tuzemské ekonomiky, píše dále Mediafax.

Kužel nesouhlasí také s nastavenou linií boje proti korupci. „Je pravda, že vláda se dosud nemůže pochlubit ani velkými úspěchy v boji s korupcí, což je do značné míry dáno složitostí celé problematiky - je to běh na dlouhou trať,“ zmínil prezident Hospodářské komory. Podle něj ale svůj protikorupční účel nesplní schvalovaná novela zákona o veřejných zakázkách. Novela by dokonce mohla situaci v zadávání veřejných zakázek ještě zhoršit, dodal Kužel.