Šéf lékařů: Rozdílné úhrady jsou nemravné, ale možné

Milan Kubek, prezident ČLK

Milan Kubek, prezident ČLK Zdroj: E15 Anna Vackova

Je to nemravné, ale současná legislativa to umožňuje. Tak okomentoval prezident České lékařské komory Milan Kubek zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu, že Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) platila nemocnicím rozdílné ceny za stejné výkony.

„Legislativa skutečně umožňuje, aby si poskytovatel zdravotní péče vyjednal odlišné úhrady. Nemravné ovšem je, že za stejný výkon zaplatí zdravotní pojišťovna každému jinak,“ míní Kubek.

Jako řešení šéf ČLK navrhuje, aby se seznam zdravotnických výkonů změnil v reálný ceník závazný pro všechny zdravotnické pojišťovny.

Politici tomu brání. Ukázalo by se, kolik péče zůstává nezaplaceno.

„Politici se však tomu brání. Ukázalo by se totiž, kolik poskytnuté péče zůstává nezaplaceno. Vedlo by to k tomu, že by do českého zdravotnictví muselo jít stejně peněz, jako v okolních státech,“ zdůrazňuje Kubek.

Sám prezident ČLK proti dohodám se zdravotními pojišťovnami na vylepšení úhrad nebrojí: „Naše komora vyjednala například lepší ceny pro lékaře, kteří se celoživotně vzdělávají. Poskytují tak pacientům kvalitnější péči. To je spravedlivé. Nespravedlivé by bylo, kdyby jeden takový lékař lepší peníze dostal a druhý ne.“

Nejvyšší kontrolní úřad prověřil hospodaření ZPMV v letech 2012 až 2014. Rozdíly v úhradách za shodné úkony dosahovaly podle kontrolorů až 46 procent.

Rozdíly ano, ale musí být důvod

Ani ministerstvo zdravotnictví problém v odlišných úhradách nevidí. „Legislativa skutečně umožňuje odchýlit se od pravidel stanovených úhradovou vyhláškou, respektive úhradová vyhláška se použije pouze tehdy, pokud se poskytovatel zdravotních služeb a zdravotní pojišťovna nedohodnou jinak,“ uvedla mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Zdravotní pojišťovny podle Čechové mohou dojednat s lékaři či nemocnicemi jinou výši úhrad, než stanoví úhradová vyhláška, musejí ale rozdíly zdůvodnit. Například vyšším počtem ošetřených pacientů či geografickým umístěním. Ke konkrétní zprávě NKÚ ministerstvo uvedlo, že letos chystá v ZPMV kontrolu.

Lepší kontrolu nad hospodařením zdravotních pojišťoven má podle mluvčí MZ přinést transparenční novela, která od 1. září 2015 zakotvuje povinné zveřejňování smluv mezi zdravotními pojišťovnami a poskytovateli péče.

Úhradová vyhláška 2016 přidá přes 9 miliard

Pojišťovny jsou připraveny ještě jednat s ambulancemi o úhradách