Šéf protikorupční policie Martinec: další velitel na odstřel

Tomáš Martinec

Tomáš Martinec Zdroj: profimedia.cz

Další na řadě po Petru Lessym je šéf protikorupční policie Tomáš Martinec. Na jeho osobě se „pracovalo“ už v době, kdy byl náměstkem.

Různice a třenice v policejních řadách po odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho nekončí. Vedení ministerstva vnitra se hodlá podle informací týdeníku Euro zbavovat lidí, kteří s Lessym byli spojeni. Nejnovější informace hovoří o tom, že by na řadě mohl být šéf Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Tomáš Martinec. Toho podle zdrojů týdeníku Euro vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

„Prosím o pochopení, ale konkrétní odpovědi na otázky tohoto druhu vám nemohu poskytnout,“ reagovala na dotaz, zda je vůči Martincovi vedeno nějaké šetření mluvčí GIBS Radka Sandorová. Na jeho osobě se nicméně usilovně „pracovalo“ již v době, kdy byl v ÚOKFK náměstkem.

Martinec je zločinec?

Týdeník Euro získal dokument určený pro vedení ministerstva vnitra, který byl vytvořen v roce 2010. Jsou v něm popisovány Martincovy kontakty a možná trestná činnost, které se měl dopouštět. Zdrojem těchto informací byla tehdejší inspekce ministra vnitra, dnešní GIBS.

Inspekce například Tomáše Martince prověřovala pro podezření z převzetí úplatku ve výši 800 tisíc korun za zastavení stíhání jistého JUDr. Nováka. Nepodařilo se jí ale získat poznatky, které by korupci potvrzovaly. Materiály předané inspekci se navíc později ukázaly jako podvržené.

„Zajímavé na celém případu bylo, že pracovníci ÚOKFK již od 15. 1. 2008 sami začali prověřovat, kdo podvrhy vytvořil. O zjištěné skutečnosti, že listiny měl vytvořit plk. Mgr. Martinec, který za to měl následně získat částku 800 000 Kč, však pracovníky Inspekce Policie ČR, neinformovali. Poznatek o možné trestné činnosti byl získán operativně pátrací činností pracovníků 6. oddělení a postoupen dle místní příslušnosti na 12. oddělení dne 3. 6. 2008. Ze strany ÚOKFK se jednalo o zcela zásadní pochybení, které znevěrohodnilo prověřované informace,“ stojí v materiálu.

Inspektoři dále zmiňují podezření úniku informací ze spisového materiálu vedeného ke stíhání poslance ČSSD Petra Wolfa. „V té době byl plk. Mgr. Martinec v jedné z vedoucích funkcí na ÚOKFK. Mimo jiné byl v této věci prověřován pracovníky inspekce společně s plk. Ing. Bc. Novákem (tehdejší šéf protikorupční policie) a plk. JUDr. Cícerem (tehdejší náměstek protikorupční policie, dnes šéf Finančně analytického útvaru ministerstva financí),“ píše tvůrce materiálu.

Vím o něm

Operativní cestou se také autor zmíněného dokumentu dozvěděl, že Martinec by měl být v blíže nezjištěném příbuzenském vztahu se Zdeňkem Doleželem, známým z kauzy „Pět na stole v českých“. „Prostřednictvím svého bývalého nadřízeného plk. Mgr. Josefa Bačkovského, ředitele Policie ČR v kraji Vysočina, byl v kontaktu s poslancem za ČSSD, Mgr. Františkem Bublanem. Zda je v tomto kontaktu i v současné době, se opětovným prověřením operativní informace nepodařilo vzhledem k velmi krátké době ověřit,“ stojí ve zprávě.

Celý článek si přečtete v aktuálním čísle týdeníku Euro