Šéf Rady ČRo: V kauze prodeje zámku jsou obviněni Balvín a Koliandr

Zámek v Přerově nad Labem

Zámek v Přerově nad Labem Zdroj: Petr Vilgus, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Mezi obviněnými v kauze prodeje zámku Českého rozhlasu v Přerově nad Labem jsou bývalý náměstek ČRo Michal Koliandr a někdejší ministr kultury Jiří Balvín, řekl předseda Rady ČRo Michal Stehlík s odvoláním na informace policie. Třetího obviněného nejmenoval. Český rozhlas o prodeji zámku zatím nerozhodl, proto rada podle Stehlíka neshledala nic, co by ovlivnilo hospodaření ČRo. Koliandr ani Balvín údajné obvinění nechtějí komentovat.

Také pražská policie to odmítla, protože věc je zatím v přípravném řízení. „Policie mi nijak utajovaně sdělila, že obviněnými jsou bývalý náměstek Michal Koliandr a Jiří Balvín. Třetí jméno si nevybavím,“ řekl Stehlík, který v případu stejně jako ostatní členové rady figuruje jako svědek.

„Vzhledem k tomu, že k prodeji nedošlo a nebyl tam žádný finanční pohyb z hlediska rozpočtu Českého rozhlasu, neshledali jsme nic, co by nabourávalo výroční zprávu. Nikdo z nás nedokáže konstatovat, kam vyšetřování doputuje,“ dodal.

Jeden z obviněných, bývalý náměstek Koliandr skončil v Českém rozhlasu právě v souvislosti s prodejem přerovského zámku. Bývalý generální ředitel Peter Duhan nedávno uvedl, že na Koliandra podal trestní oznámení kvůli údajnému úplatku, který se měl prodávaného zámečku týkat.

Náměstka z funkce odvolal v květnu pro ztrátu důvěry. „Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ řekl Koliandr. Podobně zdrženlivý byl také Balvín. „Nechci to komentovat. Považuji to za nějaké hry bývalého ředitele Duhana,“ uvedl Balvín, který podle dřívějších informací deníku E15 prý u jednání asistoval.

Možné porušení zákona ze strany bývalého generálního ředitele Duhana mělo být poprvé tématem říjnového zasedání Rady ČRo

Zámek v Přerově nad Labem patří Českému rozhlasu. Letos na jaře sešlo z jeho prodeje pražskému podnikateli Janu Hnilicovi. Radní nechtěli, aby při rozhodování hrála roli jen cena. Zatímco nabídková cena byla 21,8 milionu korun, Hnilica nabídl 33 milionů. Nabídka Středočeského kraje byla 22 milionů korun. Kraj následně v září rozhlasu nabídl, že si zámek pronajme na 50 let.

O obvinění Koliandra, exšéfa ČT a Óčka a exministra kultury Jiřího Balvína a podnikatele Hnilici informoval deník E15 již zhruba před měsícem.

Na zasedání volebního výboru Stehlík dále uvedl, že Rada ČRo na listopadové schůzi bude jednat o podezření na porušení zákona bývalého šéfa ČRo Duhana.

Duhan ze zdravotních důvodů rezignoval

„Mohu aktuálně konstatovat, že možné porušení zákona bylo definováno v případě zaměstnání syna generálního ředitele Petera Duhana a v případě využívání služeb bývalého předsedy Rady ČRo Tomáše Ratiborského (a jeho syna). Oba případy bude rada projednávat právě na listopadové schůzi,“ uvedl předseda rady, který se dnešního jednání výboru zúčastnil proto, aby poslance seznámil s vyžádanými podklady ohledně kontrolní činnosti Dozorčí komise Rady ČRo.

Z přehledu činnosti dozorčí komise vyplývá, že se zabývala záležitostmi rozpočtu, zprávám o hospodaření, rozhlasovým poplatkům či nájemním smlouvám. Samostatnou kapitolou byly dotazy komise na možné porušení zákona v případě generálního ředitele ČRo a členů Rady ČRo i Dozorčí komise Rady ČRo od roku 2011 do letoška. Výsledkům by se rada měla věnovat právě na listopadovém zasedání.

Možné porušení zákona ze strany bývalého generálního ředitele Duhana mělo být poprvé tématem říjnového zasedání Rady ČRo. Krátce před jeho začátkem Duhan oznámil rezignaci ze zdravotních důvodů. Rozhlas v současnosti vede prozatímní ředitel Karel Zýka. Rada již vyhlásila otevřené výběrové řízení na řádného generálního ředitele.