Šéf Vojenské pojišťovny vzejde z konkurzu, shodla se rada

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD a ministra financí Andrej Babiš z ANO (vpravo).

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD a ministra financí Andrej Babiš z ANO (vpravo). Zdroj: ctk

Svatopluk Němeček
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček
Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
6
Fotogalerie

Politické tahanice mezi ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a šéfem rezortu zdravotvictví Svatoplukem Němečkem kvůli vedení třetí nejmenší zdravotní pojišťovny by měly skončit.

Správní rada Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) se dohodla na vypsání konkurzu na nového ředitele, který by měl nahradit stíhaného šéfa ústavu Karla Šteina. Řekl to mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha. Rada se dohodla i na požadavcích, které budou ve výběrovém řízení uvedeny. Pojišťovna by nyní měla tendr připravit a rada se nad návrhem znovu sejde 25. listopadu.

Šticha už ve středu avizoval, že zástupci ministerstva budou vypsání výběrového řízení požadovat. "Legální změně v čele pojišťovny nic nebrání," uvedl Šticha. Ministerstvo zdravotnictví dřívější pokusy o Šteinovo odvolání iniciované členy správní rady za rezort financí Andreje Babiše (ANO) právně zpochybňuje.

„Ministerstvo podporuje změnu na postu ředitele, ale chce vědět, kdo pojišťovnu povede. Pokud má být jmenován nový ředitel, pak bude určitě požadovat otevřené, transparentní výběrové řízení. Jména, která se objevují, důvěru rozhodně nebudí,“ konstatoval před měsícem Šticha.

Kdo dočasně povede pojišťovnu se stále neví

Správní rada měla také vyřešit několik týdnů trvající spor o to, kdo má vést pojišťovnu do výběru nového ředitele. K tomu se však orgán nedostal. Štein je trestně stíhán kvůli nehospodárnému nakládání s penězi.

Zástupci ministerstev financí a zdravotnictví se nadále neshodují v tom, zda byl Štein v září právoplatně odvolán. Finance a obrana, spravované hnutím ANO, považují Šteina za odvolaného. Právě oni pro jeho sesazení hlasovali.

Opačný názor má rezort zdravotnictví v čele se Svatoplukem Němečkem (ČSSD).Zdůvodňuje to mimo jiné tím, že místopředsedkyně tehdy neměla oprávnění zasedání svolat. S ministrem financí a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, který přes fond Hartenberg spoluvlastní síť klinik zaměřenou na asistovanou reprodukci a genetiku, má ministr Němeček dlouhodobě spory.

Na programu dnešního jednání byla i personální situace v pojišťovně a rada si měla vyslechnout i některé informace související se zakázkami, kvůli kterým se Štein ocitl v hledáčku policie. Část členů však po dohodě na konkurzu odešla, a správní rada se tak stala neusnášeníschopnou. Podobná situace nastala už opakovaně.

Z čeho podezírá policie ředitele VoZP

Důvodem odchodu Karla Steina, který vede Vojenskou zdravotní pojišťovnu sedmým rokem, je to, že ho na konci loňského roku začala stíhat protikorupční policie. Spolu s třemi podnikateli ho viní ze špatného hospodaření při uzavření dvou desítek zakázek. „Celý spis se týká osoby generálního ředitele jen zlomkem. Obvinění je absurdní, jde o další pokus o kriminalizaci pojišťovny,“ míní ústav.