Šéfa Technologické agentury určí vláda. Bělobrádek sklízí za Očka kritiku

Petr Očko

Petr Očko Zdroj: ctk

Dva roky trvající spory mezi vicepremiérem pro vědu Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL) a šéfkou Technologické agentury Rut Bízkovou zřejmě skončí jejím nedobrovolným odchodem z funkce. Rada pro výzkum, vývoj a inovace navrhla do čela státní instituce pro podporu aplikací nejtěsnější možnou většinou úředníka z ministerstva průmyslu a obchodu Petra Očka. Agentura ročně přerozděluje mezi vědce a firmy několik miliard korun.

Bělobrádek, který jako předseda rady návrh na jmenování Očka prosadil, ještě nevyhrál. Konečné slovo má vláda. Rozhodnout musí začátkem března, kdy Bízkové vyprší čtyřletý mandát. Za Bízkovou stojí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), vědecká pracoviště a soukromý sektor.

„Je rolí Rady pro výzkum, vývoj a inovace, aby dala doporučení vládě. Myslím, že by vláda měla vědět, že Technologická agentura byla dosud mimořádně úspěšná,“ komentovala překvapivý výsledek hlasování Bízková. Dosavadní předsedkyně agentury byla jasnou favoritkou.

Pouhé dvě nominace

Zatímco Očko měl jen dvě nominace – od ministerstva, kde pracuje, a Asociace malých a středních podniků, Bízková jich získala několik desítek. Má podporu ústavů Akademie věd, vysokých škol, hi-tech firem či Svazu průmyslu a dopravy. „Bízková odvedla extrémně skvělou práci, agenturu de facto vybudovala. A přestože měla osmapadesát nominací a podporu celé vědecké sféry, rada to nevzala v potaz,“ konstatoval člen předsednictva svazu Zbyněk Frolík.

Zájmová organizace se nehodlá s rozhodnutím Bělobrádkovy rady smířit. I když Frolík uznává Očka jako schopného úředníka, byl podle něj navržen v rozporu s podmínkami volby. „Nenavrhla ho organizace, která se reálně zabývá výzkumem,“ argumentuje.

To Bělobrádek popírá. „Vše je v pořádku, proběhla standardní tajná volba. Od nového předsedy si slibuji úzkou spolupráci a komunikaci s ministerstvy, Akademií věd a vysokými školami stejně jako s podniky,“ uvedl. Právě ne zrovna ideální vztahy s úřady a hlavně jeho radou vicepremiér Bízkové nejčastěji vytýkal.

Kdo je Petr Očko
Narodil se v roce 1976. Vystudoval informatiku a mezinárodní vztahy na VŠE v Praze a Univerzitě Karlově. Postupně působil na ministerstvech financí, dopravy a v agentuře CzechInvest. Od roku 2010 pracuje na ministerstvu průmyslu a obchodu, na starosti měl mimo jiné strukturální fondy. Od ledna je ředitelem odboru finančních nástrojů a řízení projektů, konkrétně zodpovídá za fond pro podporu začínajících firem.

Rut Bízková: Technologická agentura musí získat větší vliv

Naivní vědci tratí miliardy. Svá pracoviště připravují až o pětinu výnosů