Šéfka městské firmy si udělala výlet do JAR. Prý aby se seznámila s likvidací odpadů

pardubický magistrát

pardubický magistrát Zdroj: ČTK

Letiště Pardubice
Synthesia Pardubice
Společnost Omnipol koupila stoprocentní podíl ve firmě ERA Pardubice, která vyrábí pasivní radiolokátory Věra. ERA Pardubice byla dceřinou společností americké firmy SRA International.  Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Omnipol patří mezi největší tuzemské obchodníky s vojenskou a leteckou technikou.
Andrej Babiš
Andrej Babiš
7
Fotogalerie

Městská rada vyzvala ředitelku, aby svolala mimořádné představenstvo Služeb města Pardubic a dceřiné firmy SMP-Odpady, a do pátku vypracovala zdůvodnění účelu cesty a její vyúčtování.

Údajně pracovní pobyt vedení firmy Služby města Pardubic v Jihoafrické republice bude řešit mimořádná rada krajského města. Řekl to primátor Martin Charvát (ANO). Dvoutýdenní cestu za 210 tisíc korun hájí ředitelka firmy Lea Tomková (ANO) a její dva kolegové slovy, že se v africké zemi zajímali o to, jak tam pečují o parky nebo likvidují odpady.

Opoziční zastupitel František Brendl (Pardubáci) nazval pobyt v JAR privátním výletem za veřejné peníze. Městská rada vyzvala ředitelku, aby svolala mimořádné představenstvo Služeb města Pardubic a dceřiné firmy SMP-Odpady, a do pátku vypracovala zdůvodnění účelu cesty a její vyúčtování.

V reakci na aféru se rozhodl rezignovat na funkci předsedy představenstva dceřiné firmy SMP-Odpady Ladislav Koudelka (TOP 09).

"Každý má právo se hájit. Nemůže se nad ní hned vyřknout soud," uvedl na adresu Tomkové primátor Charvát. Očekává, že ředitelka záležitost "obhájí ve formátu služební cesty". Pokud ne, vyzve ji rada k plné zodpovědnosti, dodal.

Tomková dnes Českému rozhlasu řekla, že jakékoliv poznání krajiny, kultury nebo systému nakládání s odpady je přínosné a inspirující. Šlo podle ní o služební cestu, kterou řádně schválilo představenstvo SMP-Odpady.

"Jsou věci, které nás inspirovaly, jak třeba řeší v parcích propojení flory a fauny. Možná se nám podaří v Tyršových sadech něco podobného brzy zrealizovat," řekla Tomková.

V reakci na Koudelkovo rozhodnutí odejít z postu šéda představenstva SMP-Odpady radní a předseda místní organizace TOP 09 Libor Slezák uvedl, že strana nechává na ANO, aby zvážilo další postup.

V představenstvu SMP-Odpady zasedají i sociální demokraté, kteří jsou stejně jako TOP 09 součástí vládní koalice města. "Budu se zajímat, jakým způsobem byla cesta schválená, budu se zajímat, jestli schválení cesty odpovídá obsahu té cesty," uvedl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).