Senát láká i písničkáře, astronauta či fotbalistu

Senát při návštěvě prezidenta Miloše Zemana v roce 2013 (archivní foto)

Senát při návštěvě prezidenta Miloše Zemana v roce 2013 (archivní foto) Zdroj: ctk

Stejně jako v minulosti i nyní nabízí souboj o horní komoru parlamentu směsici nejrůznějších profesí od ostřílených politiků až po písničkáře nebo bývalého kosmonauta či fotbalistu. Tradičně nebudou chybět lékaři. Včera vypršel poslední termín pro opravy kandidátek.

Nejobtížnější pozici má vládní ČSSD, která obhajuje 23 z dohromady 27 křesel, o něž se budou strany a hnutí ucházet. Úhlavním soupeřem sociální demokracie jsou TOP 09 a ODS, které se v některých volebních obvodech spojily. Jejich cílem je změnit poměr sil v Senátu v neprospěch levice.

Jeden z nejsledovanějších duelů se odehraje na Vysočině. Proti šéfovi parlamentní komory Milanu Štěchovi (ČSSD) tam TOP 09 nasadila „zpívajícího právníka“ Iva Jahelku. Další těžká váha socialistů, místopředsedkyně horní komory Alena Gajdůšková, si na Zlínsku změří síly se zakladatelem JZD Slušovice Františkem Čubou (SPO).

Jednoduché to nebude mít ani další senátor ČSSD Pavel Trpák, kterému se na Trutnovsku v barvách TOP 09 postaví náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš. TOP 09 spoléhá i na několik exposlanců. Třeba dopravní expert Jiří Cempírek se na Pardubicku utká s bývalým státním zástupcem Miroslavem Antlem (ČSSD).

Občanští demokraté místy sází na politicky neotřelé tváře. Například v Brně na basketbalovou legendu, bývalého olympionika Jana Bobrovského. V Plzni strana postavila starostu obce Slovany Lumíra Aschenbrennera, jehož koníčkem je kreslený humor, a na Frýdecko-Místecku Evu Pastuškovou. Ta je známá výrobou hadrových panenek pro děti v nemocnicích.

47 kandidátů v Praze

Napínavé souboje nabízejí i čtyři obvody v hlavním městě, kde se utká 47 kandidátů. V Praze 9 bude v dresu modrých obhajovat mandát Tomáš Kladívko proti Oldřichu Pelčákovi (za ČSSD), náhradníkovi kosmonauta Vladimíra Remka. TOP 09 spoléhá na exministra životního prostředí Martina Bursíka nebo ústavního právníka Vladimíra Balaše.

Ve hře je i uvolněné senátorské křeslo za Prahu 10 po nynějším europoslanci Jaromíru Štětinovi. Za Hnutí pro lepší desítku svede o tento obvod zápas bývalý fotbalista Antonín Panenka.

První kolo senátních voleb proběhne v pátek 10. a v sobotu 11. října. Ve stejném termínu se odehrají volby komunální.