Senátem prošel návrh na omezení doživotní imunity

Senát

Senát Zdroj: mediafax

Senát podle očekávání schválil svůj návrh na zrušení doživotní imunity náhradou za sněmovní verzi, kterou kvůli absencím v dubnu nepřijal. Poslanci už ale mezitím připravili opětovný vlastní návrh, pro který získali souhlas vlády. Dolní komora tak bude mít k dispozici dvě téměř identické ústavní novely o omezení trestní imunity jen po dobu mandátu.

Senátní novelu předložili zástupci sociálních demokratů, lidovců a TOP 09 s cílem sjednotit rozsah imunity zákonodárců a ústavních soudců s ochranou přímo voleného prezidenta republiky. Luděk Sefzig z ODS neúspěšně navrhoval doplnit pasáž, podle níž by parlamentní komora musela zbavit imunity svého člena, který o vydání k trestnímu stíhání sám požádá.

Předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD) podotkl, že novela má větší šanci na schválení sněmovnou než razantnější omezení jen na projevy a hlasování v parlamentu, které prosazuje ODS. Jaroslav Kubera (ODS) namítnul, že poslanci dají přednost vlastní verzi před senátní. „Toto jsou jenom takové hrátky, žádný praktický význam nemají,“ prohlásil.

Předsedkyně senátorů TOP 09 a Starostové Soňa Paukrtová uvedla, že imunita zajišťuje svobodu jednání parlamentu. Radikálnější omezení by podle ní mohlo být případně zneužito k tomu, aby opoziční zákonodárci byli zadrženi na 48 hodin a vláda by díky jejich nepřítomnosti mohla snáze prosadit své záměry v parlamentu.

Místopředseda této frakce Jaromír Štětina naopak jakékoli omezování imunity odmítl, zdůvodňoval to potřebou ochrany demokracie s ohledem na hrozbu vzestupu extremistů, ať už pravicových, nebo komunistických.