Sídlo DPP prohledává protikorupční policie

Soupravy metra od společnosti Siemens.

Soupravy metra od společnosti Siemens. Zdroj: DPP

V pražském dopravním podniku zasahuje protikorupční policie. V podniku jsou asi tři desítky policistů, zamířily mimo jiné na právní oddělení, oddělení marketingu, IT i k současné šéfce podniku Magdaleně Češkové. Zásah přišel krátce poté, co podnik ve středu podal trestní oznámení kvůli nevýhodným smlouvám z minulosti.

„Má to souvislost s trestním řízením, které vedeme v souvislosti s dopravním podnikem od loňského roku,“ řekl šéf protikorupční policie Tomáš Martinec. Souvislost se středečním trestním oznámením však nepopřel. Právo na poskytování informací si podle něj vyhradilo dozorové Vrchní státní zastupitelství v Praze.

„Nemohu potvrdit ani vyrátit, co říkal pan Martinec. Žádné další informace nebudeme poskytovat,“ sdělila serveru E15.cz vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Podnik ve středu podal trestní oznámení na několik lidí, kteří v minulosti podepsali nevýhodné smlouvy. Podezírá je ze spáchání trestných činů podvodu, pletichy při zadávání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Den na to odvolalo představenstvo kvůli údajným manažerským pochybením generálního ředitele Vladimíra Liche, který podání trestního oznámení inicioval.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda nechtěl policejní zásah příliš komentovat. „Nepovažuji za nutné se vyjadřovat k zásahu protikorupční policie v sídle dopravního podniku. Věřím, že orgány činné v trestním řízení objasní, zda se v dopravním podniku dělo cokoliv nestandardního.“