Silný vítr páchal další škody. ČEZ odvolal kalamitní stav

Královéhradecký kraj zasáhla v noci na 6. prosince silná větrná smršť. Hasiči ve zhruba pěti desítkách případů odstraňovali spadlé stromy. V souvislosti se silným větrem nebyl nikdo zraněn. Na snímku je povalený stan na Masarykově náměstí v Novém Bydžově.

Královéhradecký kraj zasáhla v noci na 6. prosince silná větrná smršť. Hasiči ve zhruba pěti desítkách případů odstraňovali spadlé stromy. V souvislosti se silným větrem nebyl nikdo zraněn. Na snímku je povalený stan na Masarykově náměstí v Novém Bydžově. Zdroj: ctk

Kalamitní stav byl k sobotnímu poledni odvolání. Energetikům se již podařilo obnovit většinu dodávek proudu, které přerušila vichřice. V celé republice je hlášeno pouze deset poruch na vysokém napětí, bez proudu tak zůstává několik desítek domácností. Energetická společnost ČEZ plánuje, že dnes odvolá kalamitní stav, který byl v pátek vyhlášen pro hradecký kraj a okres Semily.

Bouře Xaver postupující severem Evropy přinesla do Česka silný vítr a sněžení, které zkomplikovaly zejména v severní části země silniční i železniční dopravu a omezily dodávky elektřiny. Hasiči kvůli větru vyjížděli ke stovkám případů.

Spadlé stromy dočasně zablokovaly desítku železničních tratí. Bez dodávek elektřiny zůstaly tisíce až desetitisíce odběratelů, v Královéhradeckém kraji a na Semilsku firma ČEZ v pátek vyhlásila kalamitní stav. Na horách severních Čech byl vichr průměrnou rychlostí 115 kilometrů v hodině těsně pod hranicí orkánu.

Nejvyšší rychlost větru meteorologové v noci naměřili v Krušných horách na německém Fichtelbergu vedle Klínovce, a to nárazově až 133 kilometrů za hodinu, uvedl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák. Dnes dopoledne vítr přechodně zeslábl, nadále ale silný vítr hrozí ve všech krajích až do sobotního odpoledne, varoval ČHMÚ. Výstrahu pro celou zemi s výjimkou jižní Moravy vydali meteorologové na náledí, na horách na severu se mohou tvořit závěje a ve vyšších oblastech většiny krajů by si lidé měli dát pozor i na sněhové jazyky.

Vichřice dosahovala téměř rychlosti orkánu
Vichr, který provázel bouři v noci na dnešek, byl nejsilnější na horách severních Čech. Dosahoval průměrné rychlosti 115 kilometrů za hodinu, tedy těsně pod hranicí orkánu. Nejvyšší rychlost větru meteorologové naměřili v Krušných horách na německém Fichtelbergu vedle Klínovce, a to nárazově až 133 kilometrů za hodinu. Za orkán je vítr označen, pokud dosáhne průměrné rychlosti 118 kilometrů za hodinu, což je 12. a nejvyšší stupeň takzvané Beaufortovy stupnice.

Vítr a sněžení způsobily stovky výpadků elektřiny, nejvíce ve východních Čechách, na Chebsku a Děčínsku. Kvůli množství poruch energetici vyhlásili také mimořádný stav v distribuční soustavě v Pardubickém kraji a na Havlíčkobrodsku. Podle mluvčího energetické firmy ČEZ Ladislava Kříže vítr a sníh přerušily dodávky také na řadě míst v západních a středních Čechách a také na severní Moravě. „V pohotovosti jsou všechny poruchové čety, které postupně obnovují dodávky v postižených místech, ale jelikož vítr nadále trvá, pak nadále dochází k výpadkům vlivem především padlých stromů nebo větví do vedení,“ uvedl.

Českým drahám omezily spadlé stromy v pátek na osmi úsecích, převážně regionálních tratí v severních Čechách. Ze dvou rychlíkových tratí na jihu Čech, kde vlaky také nejezdily, už byl provoz obnoven v úseku Jindřichův Hradec - Jarošov nad Nežárkou. Nadále ale přetrvávají problémy mezi Ražicemi a Protivínem a nově spadlé stromy a poruchy trolejí zastavily dopravu na dvou úsecích hlavního železničního tahu z Prahy do Plzně a Chebu. Dráhy místo vlaků vyslaly náhradní autobusy, obnovení provozu očekávají kolem poledne, sdělil ČTK mluvčí firmy Petr Šťáhlavský.

Podívejte se, jak postupovala bouře Xaver

Kvůli sněhu je uzavřena silnice 10 na Harrachov a do Polska pro nákladní vozy nad 3,5 tuny. Silničáři ji uzavřeli už ve čtvrtek v devět hodin večer, kdy na mokrém sněhu uvízlo ve stoupání několik kamionů. Problémy měly kamiony v Libereckém kraji i na silnici 65 v Rádle, tam už je ale provoz obnoven. Kluzké silnice a vítr působily nesnáze i jinde. Třeba ve Stonařově na Jihlavsku v noci hasiči vyprošťovali kamion, který skončil na stěně rodinného domu.

Tisíce lidí bez elektřiny

V energetické distribuční síti v hradeckém kraji a v okrese Semily, kde ČEZ vyhlásil kalamitní stav, je situace výrazně horší než v jiných částech země, řekla regionální mluvčí firmy ČEZ Šárka Beránková. „Během noci na pátek jsme evidovali 43 poruch na vedení vysokého napětí. Jinde byly počty poruch zhruba poloviční,“ vyčíslila. Ve Středočeském kraji neměly po noční vichřici elektřinu zhruba 4000 lidí, v Karlovarském to bylo zhruba 6000 lidí kvůli výpadku asi 30 trafostanic. Nejhorší situace byla v oblasti Horního Slavkova a Krásna. Mírněji vítr zasáhl vedení v Ústeckém kraji, kde byly bez proudu desítky domácností, na jižní Moravě to bylo několik stovek odběratelů a na severu Moravy a ve Slezsku ČEZ registroval 15 poruch.

Vyvrácené nebo zlomené stromy a spadlé větve odklízeli hasiči na stovkách míst v krajích na západě a severu České republiky, ale i na Vysočině a na jižní Moravě. Ve dvou městech vítr zlomil vánoční strom, nikomu se nic nestalo. V Jablonci nad Nisou už v noci, na náměstí v Moravské Třebové vánoční strom spadl mezi stánky trhovců dnes dopoledne.

Xaver
Mohutná bouře Xaver o síle orkánu ve čtvrtek udeřila ve Velké Británii, skandinávských zemích a v severním Německu. Ve Skotsku zůstaly desítky tisíc lidí bez elektřiny a na celém severu Evropy byla zrušena řada vlakových, leteckých a trajektových spojení. Uzavřeny byly také školy.