Singer: Ruský trh není tak významný, ČNB vyčkává

Guvernér ČNB Miroslav Singer

Guvernér ČNB Miroslav Singer Zdroj: Anna Vackova/E15

Bankovní rada České národní banky zopakovala, že neukončí režim devizových intervencí dříve než v roce 2016. Zároveň ale upozornila, že v případě dlouhodobého posílení tlaků směrem k poklesu cen schopných způsobit propad domácí poptávky a systematického poklesu očekávání růstu inflace a obnovení rizik deflačního vývoje tuzemské ekonomiky by bylo třeba zvážit další oslabení koruny.

„V současnosti ovšem tlaky na pokles cen přicházejí ze zahraničí a jsou v tuto chvíli z významné části spojeny s pozitivním nabídkovým šokem, zejména s poklesem cen energetických komodit,“ uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.

Vzhledem k poměrně příznivému vývoji klíčových makroekonomických ukazatelů zatím není podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy propad domácí poptávky na pořadu dne, a proto stále bude v nadcházející době platit, že ČNB neukončí svůj intervenční režim dříve než v roce 2016. „Ačkoli možnost dalšího oslabení měny centrální banka nevyloučila, jeho pravděpodobnost je v tuto chvíli nízká,“ uvedl.

Levný rubl ohrožuje růst cen

Prodloužení režimu intervencí minimálně do roku 2016 deklarovala bankovní rada poprvé již na konci července. Analytici tento týden nevyloučili, že v případě přetrvávající nízké inflace v eurozóně ČNB ukončení režimu intervencí odloží na pozdější dobu. Devizové intervence ČNB zahájila loni v listopadu s cílem zabránit deflaci.

Inflace v Česku

Rizika pro vývoj odhadovaný centrální bankou jsou podle guvernéra ČNB Miroslava Singera protiinflační. Mezi rizika, která by mohla tlumit růst cen, patří nižší hospodářský růst, utlumenější cenový vývoj v eurozóně a výrazně nižší ceny energetických komodit, například ropy. Stejně tak je rizikem pomalejší domácí růst mezd.

Reakce na Rusko zatím není potřeba

K aktuálnímu vývoji v Rusku Singer uvedl, že Rusko není pro Česko tak významný trh, aby centrální bankéři cítili potřebu na vývoj dramaticky reagovat.

„Bavíme se zde o desetinách procenta v rámci dopadu do HDP, což není faktor, který by vedl k nějaké reakci. Navíc to mapování rizik jsme si odbyli již v první polovině roku. Každopádně vývoj v Rusku zahrnujeme do našich zahraničních rizik odhadovaného vývoje,“ uvedl guvernér.

Bankovní rada České národní banky opět nechala úrokové sazby na historických minimech a rozhodla o pokračování režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR. Rozhodnutí o zachování sazeb bylo jednomyslné, detaily rozhodnutí o intervenčním režimu ČNB nezveřejňuje.