Singer: Vládní škrty loni ubraly z růstu procentní bod

peníze, koruny

peníze, koruny Zdroj: profimedia.cz

Vládní úsporná opatření loni zpomalila růst české ekonomiky o procentní bod a letos by měla způsobit zpomalení jejího růstu o 0,2 procentního bodu. Ve sněmovně to při projednávání zprávy o inflaci řekl guvernér České národní banky Miroslav Singer. Čísla podle něj vycházejí z aktuální prognózy centrální banky. Loni podle údajů Českého statistického úřadu česká ekonomika meziročně vzrostla o 1,7 procenta, pro letošek ČNB ve své prognóze počítá se stagnací ekonomiky.

„Celkový ekonomický útlum není způsoben pouze fiskální konsolidací, ale je způsoben obecným ekonomickým útlumem, který se nás jako na export orientované ekonomiky poměrně dramaticky dotýká,“ zdůraznil guvernér.

Jak také řekl, podle původních odhadů ČNB škrty zpomalily růst české ekonomiky loni o 0,6 procentního bodu a letos o 0,4 procentního bodu. Na změně prognózy ČNB se podle něj podílely dva vlivy. Ministerstva si vytvořila rezervy, které budou využívat letos, a druhým vlivem je, že fiskální hospodaření státu dopadlo lépe, než ČNB odhadovala.

Singer také podotkl, že pro letošní rok očekává centrální banka růst spotřebitelských cen pod čtyřmi procenty. Pro příští rok už se odhad pohybuje pod třemi procenty.

Pro příští rok ČNB ve své prognóze předpokládá růst ekonomiky o 1,9 procenta. Tento odhad ale s rozpočtovými opatřeními plánovanými vládou nepočítá.