Situace ve vládě se hrotí: Dobeš Bátoru neodvolá, hájí ho i Hrad

Josef Dobeš

Josef Dobeš Zdroj: CTK

Ministr školství Josef Dobeš (VV) se omluví ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) za slova svého úředníka Ladislava Bátory. V pozici šéfa personálního odboru ministerstva ho ale ponechá. Bátorovy výroky podle něho nebyly vhodné, ale státní úředník má právo sdělovat svůj názor. Bátora Schwarzenberga na facebooku označil za „chudáčka starého“. TOP 09 proto požaduje, aby ministr školství Bátoru propustil, nebo sám odešel z vlády.

Ministři TOP 09 opustili na protest proti předsedovi akce D.O.S.T. Ladislavu Bátorovi dnešní jednání kabinetu. Nelíbí se jim, že ministr školství Josef Dobeš personálního šéfa svého úřadu nepropustil potom, co urazil prvního místopředsedu vlády Karla Schwarzenberga. Účastnit se vlády odmítají do té doby, než odejde Bátora nebo Dobeš.

Podle ministra Dobeše má státní úředník právo sdělovat svůj názor. Připustil ale, že Bátorova slova adresovaná ministru Schwarzenbergovi nebyla vhodná. Důvod k jeho odvolání ale nevidí.

„Státní úředník nemá krácenu svobodu projevu ani o milimetr. Vyvodil bych důsledky, kdyby to bylo rasistickým způsobem, nebo kdyby jeho výroky ovlivnily jeho práci.“ Dobeše výroky Bátory na adresu Schwarzenberga mrzí, sám se za ně vicepremiérovi omluví. S Bátorou chce o problému mluvit odpoledne.

Současné vyhrocení situace Dobeš označil za snahu Kalouska vytvářet zástupné problémy. „Každý z nás ministrů zápasí se spoustou problémů. Já se musím vyrovnávat s těžkou finanční situací. Pan ministr financí má před sebou debatu o státním rozpočtu. Já v tomto kontextu vnímám tento zástupný problém jako první krok ke zpochybnění této vlády,“ řekl Dobeš.

Podle Dobeše je nutné kvůli předcházení podobným sporům vytvořit nový zákon o úřednících a pracovat na etickém kodexu. Odmítá ale to, aby mravní normy svévolně určoval Kalousek. Na adresu ministra financí pak dodal, že sám v rámci svého resortu zaměstnává člověka, který byl pravomocně odsouzen za krácení daní - poradce Radka Šnábla.

Miroslav Kalousek po vystoupení Dobeše řekl, že se situace nijak nemění. „Z vystoupení pana ministra školství je zřejmé, že je připraven dál politicky chránit úředníka, který sprostě uráží prvního místopředsedu vlády. To je pro nás nadále nepřijatelné,“ uvedl.

Bátory se dlouhodobě zastává také prezident Klaus. „Pan Bátora je už půl roku terčem sprostých útoků, lží, urážek, zesměšňování, pomluv a nátlaku. Sám se ale, zdá se, bránit nesmí,“ uvedl k dnešnímu dalšímu vyhrocení sporů o Bátorově působení ve státní správě ředitel politického odboru prezidenta Ladislav Jakl.

Kalousek: výroky o Schwarzenbergovi byly poslední kapkou

Poslední roztržku ve vládě vyvolala slova Bátory na facebooku, kde na adresu Schwarzenberga napsal „Chudáček starej… To se mu to bezostyšně prská, když ví, že ho přinejmenším ze tří důvodů nemohu vyzvat na souboj…“. Bátora tak mimo jiné reagoval na výrok ministra zahraničí, který uvedl, že se Bátora na ministerstvi školství hodí „s odpuštěním jako pazdeří k jisté části těla“.

Premiér Nečas po zasedání vlády označil Bátorovy výroky za absolutně neobhajitelné a buranské. Od ministra Dobeše očekává jasnou a zřetelnou omluvu Schwarzenbergovi a distancování se od Bátorových slov. Odpovědi na to, jestli bude trvat přímo na odvolání Bátory, se ale Nečas vyhýbal. Uvedl pouze, že on sám by takového podřízeného z funkce odvolal okamžitě.

Podle Kalouska není postup ministrů TOP 09 „ani tak demonstrativní, jako nezbytný“. Podle prvního místopředsedy TOP 09 je naprosto nepřijatelné, aby jakýkoliv státní úředník veřejně urážel jakéhokoliv člena vlády.

„Pokud pan ministr Dobeš poskytuje politické krytí úředníkovi, který veřejně a sprostě uráží prvního místopředsedu vlády, my nebudeme předstírat na veřejnosti, že je pan ministr Dobeš náš kolega,“ řekl Kalousek. Dodal, že tento incident byl poslední kapkou. Chování Bátory jako státního úředníka bylo podle něj nepřijatelné už dříve i v jiných oblastech.

ČSSD: Vláda si Bátoru hýčká

Místopředseda a stínový ministr zahraničí ČSSD Lubomír Zaorálek dnes prohlásil, že je nepřípustné, aby úředník urážel člena vlády, jde podle něj o jisté krytí Bátory ze strany vlády. Vláda tím pouze odvádí pozornost od skutečných problémů, kterými dle něj jsou zásadní ekonomické reformy. Z těch stěžejních jmenoval Zaorálek hojně diskutovanou reformu penzí.

Poněkud odlišný názor má předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková, která dnes řekla, že výroky personálního ředitele ministerstva školství Ladislava Bátory na adresu ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) nejsou důvodem k odchodu ministrů za TOP 09 z jednání vlády. Podle jejího názoru jde o zástupný problém.

Její slova citovala dnes agentura Mediafax. „Pokud se nemýlím a slova pana Bátory jsou reakcí na předchozí vyjádření ministra zahraničí o jeho osobě, nechápu, proč se tomu věnuje tolik pozornosti. Patří to ke koloritu naší politické scény,“ řekla Bobošíková. Bobošíková se domnívá, že pokud by však ministři TOP 09 jednání opustili skutečně pouze kvůli Bátorovu výroku, bylo by to ostudné. „Vláda by každopádně měla vyložit karty na stůl a říci veřejnosti, jaké jsou její skutečné problémy,“ uzavřela předsedkyně Suverenity.