Situace ve výrobě se dál zhoršuje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Alexandra Mlejnkova

Podmínky pro podnikání v Česku se sice v prosinci mírně zlepšily, index nákupních manažerů (PMI) však zůstal pod neutrální hranicí 50 bodů, což je důkazem setrvalého zhoršování podnikatelského prostředí ve výrobě. Index sleduje změny v objemu nových zakázek, ve výrobě, zaměstnanosti, výkonnosti dodavatelů a skladových zásobách. Poslední pokles nových zakázek byl nejsilnější od července 2009. Vyplývá to z údajů, které pro banku HSBC zpracovala společnost Markit Economics.

„Už ve třetím čtvrtletí byl růst českého HDP mnohem horší než u dalších středoevropských zemí a Německa (český HDP mezičtvrtletně poklesl o 0,1 procenta, zatímco jak Maďarsko, tak Německo zaznamenaly půlprocentní růst a polské hospodářství dokonce růst ve výši jednoho procenta) a podle našeho názoru tomu v následujícím čtvrtletí nejspíš nebude jinak. Aktuální data o ekonomické aktivitě, která vydal statistický úřad, vykreslují poměrně statický obrázek; roční růst průmyslové výroby a exportu se oproti září nezměnil. PMI signalizuje, že můžeme očekávat ještě další pokles růstu,“ uvedla Agata Urbanska, ekonomka HSBC pro střední a východní Evropu.

Vývoj indexu PMI

Index nákupních manažerůIndex nákupních manažerů | HSBC, MarkitZdroj: HSBC, Markit

Výrobní sektor v prosinci klesal o něco pomaleji, hodnota indexu PMI se proti listopadovému výsledku 48,6 bodu zvýšila na 49,2 bodu. Ve čtvrtletním hodnocení index sklouzl pod hranici padesáti bodů (na 49,8 bodu), poprvé od třetího čtvrtletí 2009 (kdy zaznamenal hodnotu 46,7 bodu).

Nižší objem nových zakázek, které klesají už druhý měsíc za sebou, vedl v prosinci výrobce k propuštění a omezování nákupů. Tempo poklesu v případě zaměstnanosti lehce zrychlilo, zatímco nákupy vstupů zaznamenaly jen mírnější pokles.
I přes pokles nových zakázek lehce stoupl objem rozpracovaných zakázek. Důvodem je především prakticky nezměněný obejm výroby v porovnání s listopadem.

Inflační tlaky ve výrobním sektoru zůstaly relativně mírné. Průměrná cena vstupů se zvedla po druhý měsíc za sebou, ovšem v historickém kontextu průzkumu pouze skrovným tempem. Firmy naopak lehce snížily ceny výstupů.