Šlechtová: Česko plní jen třetinu podmínek pro čerpání dotací

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (v pozadí náměstek ministra dopravy Kamil Rudolecký)

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (v pozadí náměstek ministra dopravy Kamil Rudolecký) Zdroj: ctk

Česko plní podmínky Evropské komise pro čerpání peněz z fondů EU v příštích letech pouze z jedné třetiny, řekla na dnešním Žofínském fóru ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Podle ní chybí hlavně některé zákony, které se Česko zavázalo přijmout, jako je služební zákon či zákon o posuzování záměrů na životní prostředí (tzv. proces EIA).

„Předběžné podmínky Česká republika v tuto chvíli neplní zhruba ze 70 procent,“ řekla Šlechtová. Podle ní jde hlavně o legislativní problémy, protože stále chybí některé zákony.

Jedním z restů, který spadá pod ministerstvo pro místní rozvoj(MMR), je nedořešená elektronizace veřejných zakázek. „Evropská komise čtyři roky trvala na tom, že musí existovat služební zákon. Doufám, že i tím, že je v platnosti a bude účinný od ledna 2015, tak Česká republika tuto podmínku splnila,“ dodala Šlechtová.

Za výraznější problém považuje chybějící zákon o posuzování vlivu na životní prostředí, takzvaný proces EIA. Ten měl podle slibu ČR platit od ledna 2015, tento termín se však zcela určitě nestihne. „Vzhledem k tomu, že je k této legislativě opravdu spousta pozměňovacích návrhů a vzhledem k tomu, že tento zákon byl zařazen pozdě na projednávání Poslaneckou sněmovnou, tak ten zákon nebude platit od ledna 2015,“ řekla Šlechtová s tím, že reálnější termín je březen příštího roku.

Všechny předběžné podmínky, k jejichž přijetí se Česko zavázalo v takzvané Dohodě o partnerství, musí platit nejpozději k 1. lednu 2016. Dokud však ČR nepřijme poslední z nich, nepošle EK v rámci nového programového období ani euro.

Česká republika může v novém programovém období 2014 - 2020 z různých evropských fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (657 miliard korun).