Sleva na dani související s investičními pobídkami má naději

daně, finance, reformy

daně, finance, reformy Zdroj: Kolaz E15

Sleva na dani související s investičními pobídkami firmám má naději zůstat v návrhu daňové reformy. Po dnešním jednání ministrů financí Miroslava Kalouska a průmyslu a obchodu Martina Kocourka to oznámilo MPO.

„S ministrem financí jsme se dohodli na tom, že pokud bude zachována celková systémovost a logičnost změn zákona o dani z příjmu, je připraven akceptovat zachování institutu slev na dani pro systém investičních pobídek,“ uvedl v tiskové zprávě po jednání ministr Kocourek.

Kalousek v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce nevyloučil, že v návrhu daňové reformy ponechá slevu na dani související s investičními pobídkami firmám. „Umím si představit, že v tomto ustoupím, a v oblasti investičních pobídek tam zůstane tato možnost. Důležité ale je, jak to bude administrováno a jak to bude používáno,“ uvedl. Zároveň ale upozornil, že takový krok by byl nad rámec programového prohlášení vlády.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar v pořadu uvedl, že zrušení podpory investičních pobídek by bylo v současné ekonomické situaci velmi riskantní. Vedle toho podle něj svaz nesouhlasí rovněž se zrušením daňového zvýhodnění stravenek nebo vnitropodnikového stravování. „Většina návrhů v daňové reformě je ale jednoznačně pozitivních,“ řekl.

Ministerstvo financí v rámci reformy dále mimo jiné navrhuje zrušení superhrubé mzdy se sazbou 15 procent. Nová sazba daně by měla být počítána z hrubé mzdy a činit 19 procent. Odvody u zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění nebudou realizovány jako dosud, ale daní z úhrnu mezd 32,5 procenta. Měly by také být zrušeny daňové výjimky včetně zvýhodnění stravenek, režijních jízdenek či odstupného a nahrazeny daňovým paušálem. Dále by měly být zvýšeny platby pojistného na zdravotní pojištění u zaměstnanců o dvě procenta a sníženy sazby pojistného na sociální a zdravotní zabezpečení u podnikatelů. MF také plánuje vznik jednotného inkasního místa pro výběr daní a pojištění.