Šmé ve státních hmotných rezervách

pšenice, ilustrační foto

pšenice, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Rotační smlouvy, obměny, půjčky, prodeje. To jsou klíčové operace, které umožňují soukromým subjektům vydělávat desítky i stovky milionů korun na rezervách státu. O tom, že je Správa státních hmotných rezerv (SSHR) zdrojem nezanedbatelných soukromých zisků, se mluví už delší dobu.

Trestní oznámení, směřující k podezřelým kontraktům, podal 17. června na Nejvyšším státním zastupitelství otec ministra spravedlnosti Pavla Blažka - novinář Pavel Blažek. Ten se v trestním oznámení věnuje především kontraktu Státních hmotných rezerv se společností Viktoriagruppe, narazil i na překupování uskladněné bavlny. „Patnáctého května jsem v kuřárně pražského Vrchního soudu náhodně vyslechl část rozhovoru tří mužů. Hovořili o tom, že jim senátor Jiří Dienstbier měl nabídnout nějakou dohodu ohledně obchodu se Státními hmotnými rezervami s tím, že disponuje závažnými dokumenty, které, jak jsem vyrozuměl, se týkaly i těchto mužů. Věci jsem nerozuměl, ale začal jsem se o ni blíže zajímat,“ popsal policii Blažek, proč podal trestní oznámení.

Reakce vyšetřujících orgánů jsou vlažné. „Moc se omlouvám, ale k vašim dotazům nebudeme poskytovat žádné informace,“ odpověděl na otázku, v jakém stádiu vyšetřování je, mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová potvrdila, že případ byl přidělen její podřízené. „Oficiální vyšetřování zatím ale neběží. Oznámení je standardně prověřováno podle zákona o policii, státní zástupce si samozřejmě vyžádá všechny informace,“ sdělila.

Týdeník Euro už na některé podezřelé kontrakty v minulosti upozorňoval (Euro 26/2010). Stačilo například půjčit si od státu obilí a obratem ruky mu ho zpět prodat. Na tento kšeft přišly firmy Prakov a Koart, které jako obchodní partneři SSHR do té doby u správy vydělávaly na jiných komoditách. Prakov přitom patří se společnostmi Hramax a Kovmat trade k zakladatelům privátní komoditní burzy Hraprako, založené v roce 2007, přes kterou si SSHR obstarává nezanedbatelnou část rezervního sortimentu. Se správou vydatně obchodoval i Agrofert Andreje Babiše.

Místopředseda SSHR Tomáš Perutka, který na správě působí necelý rok, se ke zjištěním týdeníku Euro nechtěl konkrétně vyjadřovat. Jak řekl, počínaje 1. říjnem přebírá vedení instituce nový předseda – bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, takže by to nebylo korektní.

Informace, že se policie začala pod taktovkou Lenky Bradáčové zajímat o kšefty na SSHR, vyvolala leckde zděšení, stranické sekretariáty nevyjímaje. Na dění v SSHR už minulosti upozorňovala BIS. Nyní jsou závažné informace v rukou police, jak s nimi naloží, uvidíme.

Více čtěte v pondělním vydání týdeníku Euro