Sněmovna bude hlasovat o zrušení povinných elektronických receptů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Sněmovna bude při schvalování vládní lékové novely o transfuzích hlasovat i o zrušení povinných elektronických receptů. Pozměňovací návrh podal při druhém čtení technické předlohy Jaroslav Dvořák (SPD). Zdravotnický výbor podpořil už dřív úpravu, podle níž by lékaři letos nebyli za porušení povinnosti předepsat recept elektronicky postihováni. Sněmovna by mohla o podobě novely rozhodovat příští týden v pátek.

Dvořák chce, aby se lékaři mohli sami rozhodnout, zda předepíšou recept v papírové, nebo v elektronické podobě. Tento stav platil do konce loňského roku. Elektronický recept je povinný od ledna. Poslanec SPD tvrdí, že lékař ani pacient nemusí mít vždy možnost elektronickou formu receptu použít. Někteří starší lékaři raději volí kvůli novince ukončení praxe, napsal v důvodové zprávě.

Dočasné zrušení pokut za porušení povinnosti vydat recept v elektronické podobě prosadil ve výboru nový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Pozměňovací návrh také předpokládá, že pokud by lékový ústav do doby účinnosti novely zahájil s některým lékařem přestupkové řízení, bylo by ze zákona zastaveno. Současný zákon předpokládá sankci až dva miliony korun.

Kabinet před Vánoci nepodpořil návrhy ODS a Senátu na pětiletý, respektive dvouletý odklad povinnosti předepisovat recepty elektronicky. Sněmovna by se měla těmito předlohami zabývat ve středu.

Poslanec ANO Patrik Nacher chce prostřednictvím vládní novely zrušit odpovědnosti i šiřitele za obsah reklamy na léčiva, humánní léčivé přípravky, doplňky stravy nebo na potraviny pro zvláštní výživu. V důvodové zprávě uvedl, že šiřitelé propagace nemají potřebnou odbornou kvalifikací pro posouzení souladu obsahu reklamy se zákonem. Bývalý předseda zdravotnického výboru Rostislav Vyzula (ANO) podotkl, že účelem zavedení odpovědnosti šiřitele byla ochrana pacientů. Odpovědnost nesou také zadavatel a zpracovatel propagace.

Vládní technická předloha by měla zvýšit jakost a bezpečnost transfuzních přípravků. Novela vychází z evropské směrnice, členské státy by ji měly začlenit do svého práva do poloviny února. "Novelou se především umožní, aby byl vydán prováděcí právní předpis, který by stanovil v souladu se směrnicí pokyny pro správnou praxi k uplatňování standardů a specifikací systému jakosti pro zařízení transfuzní služby," stojí v důvodové zprávě.

Transfuzní stanice budou muset podle novely pravidla správné praxe pod hrozbou postihu dodržovat. Například budou muset postupovat podle nejnovějších vědeckých a technických poznatků.