Sněmovna schválila daňovou dohodu s Cookovými ostrovy

Daně, ilustrační foto

Daně, ilustrační foto Zdroj: CC0: PDPics via Pixabay.com

Sněmovna schválila dohodu mezi ČR a Cookovými ostrovy o výměně informací v daňových záležitostech. Má umožnit spolupráci mezi finančními úřady obou zemí při potírání daňových podvodů a obcházení daňových povinností. Senát dohodu schválil již loni v červenci. Musí ji ještě podepsat prezident.

Dohodu podepsali zástupci obou zemí loni v únoru v novozélandském Aucklandu. Vláda uvádí, že její uzavření je v zájmu ČR, protože umožní finanční správě získat další účinný nástroj k získávání informací potřebných pro správu daní.

Součástí dohody je hlavně možnost prověřit, jestli příjmy a majetek českých poplatníků byly řádně zdaněny. A to bez ohledu na to, jestli jsou potřebné informace v držení bank nebo jiných finančních institucí Cookových ostrovů.

„Informace poskytnuté na základě této dohody podléhají daňové mlčenlivosti,“ řekl dnes ministr financí Andrej Babiš s tím, že uzavření dohody by mělo vést k účinnému snížení daňových úniků. „Dohody tohoto typu působí jako preventivní opatření k posílení platební morálky českých daňových poplatníků,“ dodal Babiš.