Sněmovna se kvůli Čapímu hnízdu sejde 23. března

Farma Čapí hnízdo

Farma Čapí hnízdo Zdroj: Farma Capi hnizdo

Mimořádnou schůzi Sněmovny k případu Čapího hnízda svolala místopředsedkyně dolní komory Jaroslava Jermanová (ANO) z podnětu opozičních TOP 09 a ODS na středu 23. března. Poslanci se k ní sejdou v 15:30. V případu, v němž figuruje ministr financí Andrej Babiš (ANO), existuje podezření na neoprávněné čerpání evropských dotací. Babiš se proti tomu ohrazuje.

Vysvětlení kauzy žádají po ministru financí vedle pravicové opozice také koaliční partneři z ČSSD a KDU-ČSL. Kauza kolem farmy nedávno znovu ožila, když se ukázalo, že úřady v minulosti za chybu při čerpání dotací při její stavbě udělily několikamilionovou pokutu. Babiš dříve tvrdil, že úřady žádnou chybu nenašly.

Část opozice ale poukazuje na možný dotační podvod v souvislosti s postupem, jakým projekt zhruba padesátimilionovou dotaci získal. Firma Farma Čapí hnízdo totiž patřila do roku 2007 nebo 2008 do Babišova koncernu Agrofert. Poté byly akcie převedeny na anonymní formu akcií, aby farma jako malá společnost na evropskou dotaci dosáhla.

Tu by firma z koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla. Po několika letech, v nichž musela dodržovat dotační podmínku, se firma vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu. Babiš kauzu považuje za politickou kampaň proti němu.

Podnět k mimořádné schůzi s jediným bodem „Kauza Čapí hnízdo“ podepsali poslanci TOP 09, ODS a také pět zástupců Úsvitu. Schůzi vyvolanou z iniciativy poslanců musí předseda Sněmovny podle jednacího řádu svolat do deseti dnů od doručení žádosti. Členové dolní komory o ní musí být vyrozuměni nejméně pět dnů předem. Předsedu Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD), jenž na zahraniční služební cestě, zastoupila první místopředsedkyně Jermanová (ANO).

Schůze se nakonec vůbec nemusí uskutečnit, a to v případě, že Sněmovna neschválí její program. Navzdory tomu se ale otevře prostor pro debatu, byť omezený. Ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek míní, že Babiš by měl kauzu vysvětlit na jednání užšího vedení vládní koalice.

„Nevím přesně, kde kdo stojí, ale jsem přesvědčen, že bychom mohli použít koaliční radu jako místo, kde bychom se o tom mohli pobavit. To je to, o co bych stál,“ řekl Zaorálek v Bruselu novinářům.

Méně závažné porušení kázně

Babiš vydal o víkendu k okolnostem vzniku Čapího hnízda prohlášení. V něm přiznal „méně závažné porušení rozpočtové kázně“, kdy firma měla z dotací vracet 3,7 milionu korun. Středočeský kraj odvod v podstatě prominul, farma zaplatila asi 37 tisíc korun. „Upozorňuji, že v žádném auditu ani kontrole se nikdy nemluvilo o tom, že by dotace byla čerpána v rozporu s podmínkami EU,“ zdůraznil Babiš. Vysvětlující dopis pošle všem koaličním poslancům.

Oprávněnost čerpání padesátimilionové dotace prověřuje česká policie i Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Babiš o víkendu taky uvedl, že sice zná jméno vlastníka Farmy Čapí hnízdo z doby, kdy žádala o evropské dotace, nechce ho ale prozradit. Zprávy o tom, že v jejím čele údajně figuroval bratr jeho partnerky nebo jeho nejstarší dcera, nechtěl komentovat.