Sobotka bude mít přes 30 poradců, nechybí mezi nimi Mertlík či Witzany

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: Anna Vackova, E15

Mezi poradci premiéra Bohuslava Sobotky jsou právník Jan Kudrna, ekonom a někdejší ministr financí Pavel Mertlík, prorektor Univerzity Karlovy Stanislav Štech, akademik Jiří Witzany, vědkyně Eva Syková nebo onkolog a někdejší stínový ministr zdravotnictví Jan Žaloudík. Tým, v němž bude přes 30 lidí, dnes představil jeho šéf, expremiér Vladimír Špidla.

„Snažili jsme se vytvořit strukturu tak, aby zvládla svůj úkol. A získat lidi, o jejichž kompetenci jsme naprosto přesvědčeni,“ řekl Špidla. Jeho zástupkyní bude členka Oranžového klubu sociální demokracie Anna Kárníková. Expertem na politické otázky bude Ota Novotný, poradcem pro životní prostředí pak Petr Petržílek.

„Je logické, že jsme čerpali z odborné komise ČSSD, což je struktura, kterou ČSSD nedokáže dostatečně efektivně využívat,“ dodal Špidla. Další premiérovy poradce získal Špidla z Masarykovy demokratické akademie, což je myšlenkový trust sociální demokracie.

Podle šéfa týmu řada poradců bude pracovat bezplatně nebo na částečné úvazky. Rozpočet na skupinu činí 480 tisíc korun měsíčně, za doby vlády premiéra Petra Nečase to podle Špidly bylo 800 tisíc korun za měsíc. Předseda vlády Sobotka chtěl, aby v týmu byli poradci pro všechny ministerské oblasti.