Sobotka chce prověřit rezorty ANO, zajímají ho hlavně personální změny

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Především o stav a fungování rezortů ovládaných hnutím ANO se bude v létě zajímat premiér Bohuslava Sobotka (ČSSD). Inspekční kolo návštěv všech ministerstev odstartuje dnes dopoledne. Opakovat se má každého půl roku.

Sobotka se na úřady kontrolované ANO nezaměří jen proto, že jich druhé nejsilnější vládní uskupení řídí šest, třikrát více než lidovci. Podle informací deníku E15 se premiér obává rozsáhlých personálních změn, při kterých zkušené úředníky nahradili takzvaní odborníci.

„Zcela klíčové jsou samozřejmě finance Andreje Babiše, kde byla od února vyměněna třetina ze čtyř desítek nejvýše postavených pracovníků. Že někteří Babišovi podřízení budou dělat tak rozsáhlé čistky, nikdo nečekal,“ uvedl pod podmínkou anonymity zdroj z Lidového domu.

Průvan má na starosti Babišova pravá ruka, první náměstek pro finanční řízení a audit Lukáš Wagenknecht. Pětatřicetiletý propagátor odborné státní správy před týdnem odvolal poslední čtyři z původních ředitelů odborů, kteří spadali do jeho úseku. Nahradil je lidmi, s nimiž dříve spolupracoval. Vedení rezortu mělo na řízení odborů jiný pohled, tvrdí náměstek o úřednících, z nichž mnozí „přežili“ několik ministrů.

Čistky nedávno kritizoval bývalý šéf státní pokladny Miroslav Kalousek. „V roce 2010 jistý Wagenknecht přesvědčil Víta Bártu, aby ho nominoval za Věci veřejné na ministerstvo jako mého náměstka. Po prostudování vlastností tohoto člověka jsem ho odmítl s tím, že si rezort nenechám rozvrátit,“ poznamenal místopředseda opoziční TOP 09.

Sobotkův mluvčí Martin Ayrer reagoval jen obecně: „Pan premiér chce s jednotlivými ministry udržovat komunikaci i mimo Úřad vlády. Mezi čtyřma očima s nimi bude hovořit asi hodinu, setká se i s náměstky.“ Podle Ayrera chce Sobotka zkontrolovat, jak postupuje realizace kroků, k jejichž splnění se socialisté, ANO a KDU-ČSL zavázali v koaliční smlouvě. Zajímat se bude také o přípravu zákonů, s jejichž schválením letos počítá kabinet.