Sobotka: Ministři za ČSSD si vedou dobře, pozice jisté nemají

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zdroj: ctk

Ministři za ČSSD nemají podle premiéra Bohuslava Sobotky své pozice zaručené až do konce volebního období. Ve funkcích si prý ale vedou dobře, i když to neznamená, že nemají rezervy. Šéf vlády a ČSSD to napsal ve zprávě pro nadcházející stranický sjezd. Sociální demokracie má ve vládě osm ministrů.

„Dnes po roce vlády mohu říci, že obsazení našich ministerstev těmito lidmi nelituji, všichni ministři si vedou dobře, jakkoli to neznamená, že nemají rezervy a všichni mají své pozice zaručené až do konce vládního období,“ uvedl Sobotka.

Podle Sobotky při povolebních vyjednáváních se sociální demokracii podařilo získat po ministerstvu financí a zahraničí čtyři nejdůležitější ministerstva, ve kterých se formuje veřejná politika státu. A to ministerstvo vnitra, ministerstvo práce a sociálních věcí, ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Sobotka si také pochvaluje, že v koaliční smlouvě je obsaženo 80 procent volebního programu ČSSD v nezměněné podobě a dalších více než deset procent v mírně upravené podobě. Vyplývá to prý z porovnání dokumentu 10 + 1 volebních závazků ČSSD.

Za nejdůležitější výsledek koaličních jednání premiér považuje to, že vznikla vláda, která „není v socioekonomické oblasti neoliberální“ a která prosazuje aktivní hospodářskou a sociální politiku státu.