Sobotka: Neměly by růst dávky, ale spíš minimální mzda

Premiér Bohuslav Sobotka při projevu na slavnostním shromáždění k 25. výročí Sametové revoluce

Premiér Bohuslav Sobotka při projevu na slavnostním shromáždění k 25. výročí Sametové revoluce Zdroj: ctk

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by se sociální dávky v Česku neměly zvyšovat, peníze na jejich úpravu by měly plynout spíš do růstu minimální mzdy. Předseda vlády to řekl na sněmu odborů. Uvedl, že o tom nyní diskutuje jeho strana i koalice. Minimální mzda se od ledna zvedne o 700 korun na 9200 korun. Životní minimum, podle něhož se dávky vypočítávají, by se měnit nemělo.

„Debatujeme, jestli peníze na plošné zvýšení sociálních dávek nepoužít na aktivní politiku zaměstnanosti, aby stagnovaly sociální dávky a rychleji rostla minimální mzda,“ uvedl Sobotka. Dodal, že pracovnice úřadů práce si mu stěžovaly na to, že rozdíl mezi dávkami a minimálním výdělkem je malý. „V řadě regionů je to realita,“ podotkl.

Premiér míní, že minimální mzda by měla růst rychleji než životní minimum. Dávky ale neklesnou. „Nebudu nikdy navrhovat snížení nynějších standardů,“ uvedl Sobotka. Dodal, že peníze by tak víc putovaly do minimální mzdy či do příspěvků na veřejně prospěšné práce než do sociálních dávek.