Sobotka s ministry navštíví Čínu, chce posílit vzájemnou leteckou dopravu

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a další členové vlády navštíví 16. až 20. června Čínu. Cílem pracovní cesty je posílit česko-čínské vztahy a spolupráci v letecké dopravě, zdravotnictví nebo finančním sektoru. Sobotka se setká s čínským premiérem Li Kche-čchiangem a Česko bude zastupovat také na schůzce platformy 16+1, kterou tvoří země střední, východní a jihovýchodní Evropy a Čína.

„Současná vláda kontinuálně pracuje na zlepšení česko-čínských vztahů. Intenzivně spolupracujeme v řadě oblastí, jako je bankovnictví, nové investice, letectví či turismus,“ uvedl premiér v prohlášení pro tisk. „Také platforma 16+1 je důležitým nástrojem, který umožňuje společně hledat cestu k efektivnějšímu využití skrytého potenciálu Číny a evropského regionu,“ dodal.

Premiéra na cestě doprovodí ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, ministr dopravy Dan Ťok a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Právě v resortech těchto ministrů se spolupráce s Čínou projevuje nejvíce. Sobotka Čínu navštívil na konci loňského roku. Tehdy se setkal také s prezidentem Si Ťin-pchingem. Při této návštěvě premiéra v Číně bylo podepsáno 31 dohod a memorand především v oblastech investic, bankovnictví a zdravotnictví.

Priorita zahraniční politiky

Česko-čínské vztahy patří mezi priority české zahraniční politiky. Značně k tomu přispívá zejména prezident Miloš Zeman, který považuje Čínu za klíčového ekonomického partnera. Výrazným milníkem česko-čínských vztahů byla návštěva čínské hlavy státu v České republice letos v březnu. Zeman tehdy přijal čínského prezidenta na zámku v Lánech jako svého přítele.

Prezidenti podepsali smlouvu o strategické spolupráci, ministři pak memoranda o porozumění v průmyslu, dopravě, zdravotnictví nebo školství. Návštěvu však provázely také protesty odpůrců sbližování s Čínou, kteří nesouhlasí s čínskou politikou vůči Tibetu a upozorňují na porušování lidských práv.