Sobotka: Zeman mě pověří příští týden

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka Zdroj: Anna Vackova, E15

Prezident Miloš Zeman dnes ujistil předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, že mu na příští schůzce dá pověření, aby jednal o sestavení vlády. Po dnešním rozhovoru se Zemanem to novinářům v Lánech řekl Sobotka. ČSSD chce sestavit koalici s hnutím ANO a KDU-ČSL. Pokud jednání půjdou dobře, může být nová vláda hotova do konce roku, řekl.

Lídr ČSSD se s hlavou státu opět sejde příští týden. Konkrétní datum ještě dojedná s prezidentskou kanceláří. „Jsem rád, že jsme se s panem prezidentem shodli, že pokud se budou koaliční vyjednávání vyvíjet dobře, je zde reálná šance na to, aby Česká republika mohla mít novou vládu ještě před koncem letošního roku,“ uvedl.

Předseda ČSSD prezidenta informoval o strategii, kterou jeho strana uplatňuje při vyjednáváních o povolební koalici. Sociální demokracie se soustředí primárně na sestavení vlády s hnutím ANO a lidovci. „Rádi bychom uzavřeli koaliční smlouvu, pokud se dohodneme na programu,“ zdůraznil Sobotka. Taková koalice by ve Sněmovně disponovala dostatečnou většinou. ČSSD se nechystá vést paralelní jednání s dalšími stranami, které se dostaly do Sněmovny.

Ačkoli se řadě analytiků zdá koalice složená ze sociálních demokratů, členů hnutí ANO a lidovců jako jasné řešení povolebního uspořádání, podle Sobotky může vyjednávání zkrachovat na postoji KDU-ČSL k církevním restitucím. Zatímco nejsilnější levicová strana a hnutí miliardáře Andreje Babiše chtějí revizi již dohodnuté podoby majetkového vyrovnání státu s náboženskými obcemi, křesťanská KDU-ČSL do přijatých zákonů již zasahovat nechce. „To je také jedno z rizik, na kterém může ztroskotat debata o příští vládní koalici,“ řekl Sobotka.

Plán sociální demokracie na revizi současné podoby restitucí a jejich dopadů na státní rozpočet ale podle něj nemá smysl v případě, že o ní politici nebudou hovořit s představiteli církví. Nežádal nicméně Zemana, aby svou prezidentskou autoritou do rozhovorů s církvemi zasáhl.

Se Zemanem prý hovořil o programových prioritách, s nimiž chce strana vstoupit do vlády. Zopakoval, že ČSSD prosazuje nastartování hospodářství a tvorbu nových pracovních míst a chce prosadit zrušení některých reforem, které zavedly předchozí pravicové vlády. „Jsme pro zrušení poplatků ve zdravotnictví,“ řekl Sobotka. Stejně tak je ČSSD pro zrušení druhého pilíře důchodového systému. Chce naopak obnovit progresivní daň.

Podle předsedy ČSSD se jednání neslo ve „velmi věcné“ atmosféře. Zeman se v minulosti netajil rezervovaným postojem k Sobotkovi. V rámci sociální demokracie měl blíže k dnes již bývalému statutárnímu místopředsedovi Michalu Haškovi. Toho také ihned po volbách společně s dalšími členy ČSSD přijal v Lánech, což později vyústilo v rozkol uvnitř strany, která vyhrála volby. Sobotka ale pokus o své sesazení ustál. Zeman dnes prý Sobotku ujistil, že iniciátorem tajné lánské schůzky s Haškem a dalšími sociálními demokraty nebyl.

Bohuslav Sobotka: Tváří v tvář určitým situacím se snažím reagovat jasně a razantně