Sobotka: Zemanovy výtky ke kandidátům nejsou zásadní

Bohuslav Sobotka po návštěvě Miloše Zemana

Bohuslav Sobotka po návštěvě Miloše Zemana Zdroj: CTK - Michal Krumphanzl

Prezident Miloš Zeman předsedovi ČSS Bohuslavu Sobotkovi potvrdil, že jej 17. ledna jmenuje premiérem. Sobotka odmítl Zemanovy výhrady proti některým ministerským kandidátům, personální obsazení vlády měnit nechce.

Prezident Sobotkovi znovu zopakoval výhrady, které má k jednotlivým kandidátům na ministry. Předseda ČSSD si ale za nominovanými jmény stojí. „Nevidím tyto výhrady jako tak závažné, aby vedly ke změně personální nominace,“ řekl po setkání se Zemanem.

Zeman z různých důvodů vyjádřil připomínky zejména k sociálním demokratům Milanu Chovancovi a Janu Mládkovi. Ocenil naopak Antonína Prachaře mířícího na ministerstvo dopravy a Helenu Válkovou, která by měla stanout v čele spravedlnosti.

Jednotlivé ministry by měl prezident jmenovat do konce měsíce. „Doufám, že se to podaří,“ řekl České televizi místopředseda KDÚ-ČSL Marian Jurečka. Jednotlivé kandidáty by podle něj Zeman neměl soudit nyní, ale až po několika měsících podle toho, jak budou na svých postech úspěšní.

„Pokud má pan prezident konkrétní výhrady k jednotlivým kandidátům, tak by bylo dobré, aby si s nimi sedl,“ myslí se předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Věří, že pokud Zeman dá ministerským kandidátům ANO šanci, ti dokážou rozptýlit jeho obavy o nedostatku kompetencí.

Šéf ČSSD na jmenování premiérem čeká již 76 dnů, což je v historii České republiky zatím nejdelší doba, která uplynula od sněmovních voleb, aniž byl prezidentem jmenován nový ministerský předseda.