Socialisté zablokují církevní restituce. I o prázdninách

Sociálnědemokratičtí poslanci přišli na jednání s transparenty, na nichž vyjadřují proti majetkovému vyrovnání odpor.

Sociálnědemokratičtí poslanci přišli na jednání s transparenty, na nichž vyjadřují proti majetkovému vyrovnání odpor. Zdroj: CTK

Totální blokádu vyhlásila schválení církevních restitucí ČSSD. Návrh zákona by už dnes měla začít projednávat sněmovna v závěrečném čtení, na něž jsou podle jednacího řádu vyhrazeny jen středy a pátky. ČSSD a komunisté, tedy dva poslanecké kluby, však mohou hlasování vždy po čtrnácté hodině znemožnit tím, že ho budou vetovat. Do té doby se opoziční zákonodárci budou střídat u řečnického pultíku.

Každou středu a pátek se sejdeme a budeme hovořit. Třeba i příští týden a také na začátku července,“ nastínil včera taktiku šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

Cílem je přimět koaliční strany k ústupkům, aby návrh upravily. „I když se jedná o obrovský převod majetku, vláda neudělala ani jeden pokus, aby se seriózně dohodla s opozicí,“ řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Opozice kritizuje finanční vyrovnání za 59 miliard a to, že chybí seznam nemovitého majetku, který by měl být 17 církvím a náboženským společnostem vrácen.