Soud poslal členy Toflova gangu do vězení až na 9 let. Strukturu organizace neodhalil

Brněnský krajský soud poslal 28. února 11 členů takzvaného Toflova gangu, který podle obžaloby vydíral podnikatele, na tři až devět let do vězení. Část z nich dostala vysoké pokuty.

Brněnský krajský soud poslal 28. února 11 členů takzvaného Toflova gangu, který podle obžaloby vydíral podnikatele, na tři až devět let do vězení. Část z nich dostala vysoké pokuty. Zdroj: CTK

Brněnský krajský soud poslal 11 členů takzvaného Toflova gangu, který podle obžaloby vydíral podnikatele, na tři až devět let do vězení. Část z nich dostala vysoké pokuty. Přesto se ale soudu nepodařilo prokázat, že by existovala mezi lidmi organizovaná zločinecká struktura. Proto padly nižší tresty.

Nejvyšší trest dostal bývalý policista Miloš Almásy, který podle obžaloby s rovněž bývalým policistou Michalem Toflem vydírání organizoval. Tofl byl v roce 2010 zastřelen. Soud Almásyho poslal na devět let vězení a udělil mu pokutu 1,2 milionu korun.

Soud zprostil pro nedostatek důkazů obžaloby Rudolfa Setváka a Eduarda Poláka. Verdikt není pravomocný. Odsouzení se mohou odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Soudce Miloš Žďárský zdůraznil, že se během 59 soudních jednání a výslechem 180 svědků nepodařilo prokázat, že by existovala zločinecká organizace Toflův gang. Tedy podle něj nebylo prokázáno, že by existovala alespoň skupina tří lidí s vnitřně provázanou strukturou.

Důkazy pro organizovanou činnost soud nenašel

„Že nejsou důkazy o existenci Tofla gangu, to neznamená, že Tofl trestnou činnost nepáchal. Pokud by stanul před soudem, tak by byl s velmi vysokou mírou pravděpodobností uznán vinným ve 12 bodech obžaloby. Z našeho pohledu to byla osoba nejvýznamnější,“ uvedl soudce. Zdůraznil, že členové gangu se coby policisté či bývalí policisté snížili pod úroveň lidí, jejichž trestnou činnost ve službě vyšetřovali.

Státní zástupce Martin Brzobohatý navrhoval obžalovaným podstatně vyšší tresty. Podle něj by měli strávit mnozí z nich za mřížemi až o pět let více. Žalobce ale odkazoval na to, že údajná skupina nazývaná Toflův gang byla zločineckou organizací. S tím ovšem u soudu neuspěl.

Podle obžaloby se skupina dopustila dvacítky vydírání zahrnujících i úplatkářství, zneužití pravomoci úřední osoby, zločinného spolčení, návodu na ublížení na zdraví, loupeže, podplácení a účasti v organizované zločinecké skupině. Na vydírání prý vydělala miliony. Odhalena byla po 12 letech. Odsouzení si na podnikatele vymysleli obvinění a následně mu nabídli, že jeho kauzu nechá zahladit, pokud za to ovšem zaplatí.