Soud poslal v kauze Via Chem do vazby advokáta Halu i podnikatele Sisáka

Ivo Hala

Ivo Hala Zdroj: ctk

Soud poslal do vazby advokáta Ivo Halu. Po pětihodinovém jednání to uvedl předseda Okresního soudu v Pardubicích Milan Špryňar. Pro vazbu byly podle něj shledány všechny tři důvody. Tedy obava z možného útěku, nebezpečí ovlivňování svědků a možnost pokračování v trestné činnosti. Soud po dalším jednání uvalil vazbu i na podnikatele Petra Sisáka.

V případu týkajícím se firmy Via Chem Group je obviněno 14 lidí kvůli údajnému manipulování insolvencí, ve vazbě již včetně Haly skončilo pět z nich.

Policie po razii v ústecké firmě Spolchemie a na Krajském soudu v Českých Budějovicích obvinila skupinu lidí ze zvýhodnění nebo poškození věřitele, způsobení úpadku, zasahování do nezávislosti soudu, podvodu, praní špinavých peněz, pletich při insolvenčním řízení, podplácení, přijetí úplatku nebo účasti v organizovaném gangu. Kauza souvisí s reorganizací Via Chem Group a podle médií i dalších firem.

Kauza se v menší míře týká i dalších firem či podvodů. Například fotbalového klubu Slavia Praha, který do loňska vlastnil někdejší ministr dopravy za ODS Aleš Řebíček. Právě jeho údajná organizovaná zločinecká skupina prý obrala o necelých 25 milionů korun.

Halu a Sisáka se nepodařilo zadržet při pátečním zásahu a spekulovalo se o tom, že k nim unikly informace o chystané razii. Oba ale v minulých dnech uváděli, že se neskrývají a jsou na dlouhodobě plánované služební cestě v zahraničí. Vinu popřeli. Ve středu se dostavili na policii v Praze, aby podali vysvětlení. Převzali si obvinění a byli policisty zadrženi. Advokáti Haly i Sisáka řekli ve středu, že návrh na vzetí do vazby očekávají.

Obviněni i advokáti a insolvenční správkyně

V případu byli kromě zmíněné dvojice obviněni insolvenční správkyně Vladimíra Jechová Vápeníková, advokáti Milan Kučeřík, Petr Kovařík a thaiboxer Tomáš Machotka. Tato čtveřice skončila ve vazbě. Obhájci Vápeníkové podali proti vazbě stížnost. Podle médií patří mezi zbývající obviněné, kteří jsou stíháni na svobodě, advokáti Jan Pacovský a Robert Vladyka, Jozef Kaán, Petr Líska, Sisákův otec Vladimír, brněnský státní zástupce Roman Skopal, lékař z Nemocnice Na Homolce Milan Čech a Kučeříkova přítelkyně Nikola Regnerová.

V médiích se objevily také informace, že v hledáčku detektivů mohou být i jihočeští soudci, kteří měli insolvenci Sisákovy firmy na starost a údajně naslouchali advokátovi Halovi, jak mají postupovat. Předseda soudu v Českých Budějovicích Milan Tripes ale za svými kolegy stojí.

Třetinový podíl ve Spolchemii

Via Chem Group, s níž je Sisák spojován, držela podle dostupných údajů jako akcionář v roce 2014 ve Spolku pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie) zhruba třetinový podíl. Nyní je Via Chem Group v úpadku, dluží věřitelům téměř dvě miliardy korun. Společnost v minulosti figurovala v některých kontroverzních obchodech. Dluhopisy společnosti Via Chem Group koupila firma Key Investments, které v minulosti svěřilo město Sokolov a městské části Praha 6, 10 a 13 dohromady několik desítek milionů korun.

Jediným akcionářem Via Chem Group je Euro Capital Alliance sídlící na Britských Panenských ostrovech, které prosluly jako daňový ráj a pračka špinavých peněz.