Soud potrestal hejtmana Krkošku v případu uplácení lékařů. Politik oznámil rezignaci a odchod z ANO

Hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška (ANO)

Hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška (ANO) Zdroj: profimedia.cz

Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška rezignoval na svou funkci a vzdal se místa krajského zastupitele. Odejde také z hnutí ANO. Učinil tak v reakci na dnešní rozhodnutí pražského soudu, který ho uznal vinným z účasti na organizované zločinecké skupině, za který lze pachatele potrestat až desetiletým vězením. Soud Krkoškovi ve 12 let starém případu uplácení lékařů farmaceutickými firmami uložil peněžitý trest 200 tisíc korun. O dalším postupu budou v pátek na krajském úřadu jednat lídři krajské koalice, kterou tvoří ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM.

„V reakci na dnešní rozhodnutí soudu rezignoval hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška na svou funkci. Zároveň se vzdává pozice zastupitele Moravskoslezského kraje,“ uvedla v písemném prohlášení mluvčí kraje Nikola Birklenová. K rezignaci i odchodu z hnutí ANO už dříve Krkošku vyzval šéf hnutí Andrej Babiš. 

„Okamžitě musí skončit jak v hnutí ANO, tak ve své funkci. Podvedl a poškodil celé hnutí a očekávám, že předsednictvo o jeho vyloučení rozhodne bez odkladu,“ prohlásil Babiš. Hejtmanovu rezignaci požadovali také zástupci vládních stran. 

Státní zástupce Ondřej Jášek navrhl během čtvrtečního soudu potrestat politika peněžitým trestem v řádu statisíců, nejméně však ve výši čtvrt milionu korun. Prohlášení viny vzal jako polehčující okolnost a zmírnil svůj původní návrh na uložení podmíněného trestu. Krkoškův právník Tomáš Sokol žádal o upuštění od potrestání či o uložení nižší částky.

Soud hejtmana uznal vinným z účasti na organizované zločinecké skupině, za který lze uložit až desetileté vězení. Soud však vzal v potaz dobu, která uplynula od trestné činnosti, Krkoškovo doznání i jeho současný způsob života.

Krkoška působil v letech 2009 až 2012 ve společnosti Interchemia Praha, odkud podle obžaloby úplatky směřovaly k lékařům. Měli přednostně předepisovat léky konkrétních farmaceutických společností. Celkem byly předány úplatky zhruba za dvanáct milionů korun. Původně bylo v kauze stíháno 200 lidí, z toho 151 lékařů. Krkoška podle obžaloby prostřednictvím podřízených zástupců předal přes 800 tisíc korun.

Krkoška byl od roku 2016 zastupitelem Moravskoslezského kraje. V prvním funkčním období byl náměstkem pro regionální rozvoj a turistický ruch, ve stejné funkci zůstal i po volbách v roce 2020. Ve funkci hejtmana loni v červnu nahradil Iva Vondráka (zvolen za ANO).