Soud propustil Libanonce Fajáda z vazby, Pelikán nepovolil vydání do USA

Alí Fajád

Alí Fajád Zdroj: ctk

Pražský městský soud rozhodl o okamžitém propuštění Libanonce Alího Fajáda z vazby. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán nepovolil jeho vydání do USA. O Fajádovi se v médiích spekuluje, že by měl být vyměněn za pět českých občanů, kteří byli uneseni v Libanonu a na začátku týdne propuštěni. Teď letí vládním speciálem zpět do Česka.

Alí Fajád je v Česku držen od dubna 2014 ve vazbě a čelí obvinění ze spolupráce s teroristy. O jeho vydání žádaly Prahu Spojené státy. V polovině loňského prosince pražský vrchní soud potvrdil, že Fajád může být vydán do USA, stejně jako další dva spoluobvinění - Faouzi Jaber a Chálid Marabí. Trojice svou vinu i vydání odmítá. Mužům v USA hrozí až doživotí.

Konečný souhlas s extradicí tří mužů musel vyslovit ministr Pelikán, kterému od poloviny prosince plynula tříměsíční lhůta pro rozhodnutí. Mluvčí soudu Markéta Puci řekla, že stejné rozhodnutí jako pro Fajáda platí i pro Marábího. O třetím muži zatím ministr nerozhodl, dodala bez bližších podrobností.

Advokát Fajáda Vladimír Řičica rozhodnutí soudu také potvrdil. Bližší informace však neměl k dispozici a nevěděl, jestli se se svým klientem setká.