Soud se odmítl zabývat žalobou Letiště Vodochody na ministerstvo

Letiště Vodochody s přilehlým areálem Aero Vodochody

Letiště Vodochody s přilehlým areálem Aero Vodochody Zdroj: Jan Kouba, Euro

Pražský městský soud se odmítl zabývat žalobou Letiště Vodochody na ministerstvo životního prostředí, které zrušilo ekologický posudek k rozšíření letiště. Mluvčí soudu Markéta Puci řekla, že soud dospěl k závěru, že rozhodnutí napadené žalobou je vyloučeno ze soudního přezkumu.

„Žaloba Letiště Vodochody proti ministerstvu životního prostředí u pražského městského soudu napadla 23. prosince. Dne 9. ledna soud rozhodl v neveřejném jednání usnesením, že se žaloba odmítá,“ zrekapitulovala Puci. Proti rozhodnutí se letiště může bránit kasační stížností u Nejvyššího správního soudu.

Ředitel Letiště Vodochody Martin Kačur řekl, že takové rozhodnutí soudu neočekával a pravděpodobně v pátek podá letiště kasační stížnost na Nejvyšší správní soud. „Dobré je, že to proběhlo tak rychle, horší by bylo, kdyby soud dva roky rozhodoval a pak nám vydal něco takového,“ uvedl ředitel. Na tom, že ministerstvo životního prostředí ohledně zrušení posudku postupovalo nezákonně, trvá.

Letiště Vodochody patří do skupiny Aero, kterou ovládá firma Penta. Ta chce z původně továrního letiště udělat nákladem zhruba tří miliard korun letiště pro nízkonákladové aerolinie. Na ekologický posudek EIA čekala několik let.

Ministerstvo původně vydalo kladný posudek, který obsahoval přes 120 podmínek, jež musí investor splnit. Šlo například o dostavbu přivaděče na dálnici D8 nebo omezení pro noční lety. Kvůli stížnostem starostů okolních obcí, kteří podali 40 podnětů, ale úřad začal posudek znovu prověřovat a loni v červnu jej zrušil s tím, že obsahoval procesní chyby v oblasti vodního hospodářství a nesprávné navýšení hlukových limitů o takzvanou korekci.

Investor proti tomuto rozhodnutí podal rozklad, úřad ale zrušení posudku potvrdil. Podle dřívějšího vyjádření představitelů letiště to znamená pozastavení výstavby až o několik let a škodu v hodnotě minimálně desítek milionů korun.