Soud uvěřil Nečasovi, že rozvědka chránila jeho exmanželku

Jana Nečasová (Nagyová)

Jana Nečasová (Nagyová) Zdroj: ctk

Soud zprostil Janu Nečasovou, dříve Nagyovou, obžaloby ze zneužití vojenské tajné služby kvůli svědectví expremiéra Petra Nečase i obžalovaných zpravodajců. Uvěřil, že chránili jeho tehdejší ženu Radku před možným sledováním. Napsal to deník Právo.

Soudkyně na konci května zprostila obžaloby Nečasovou i tři bývalé příslušníky Vojenského zpravodajství, nepravomocný verdikt však tehdy nezdůvodnila. Podle státních zástupců Nagyová nechala Radku Nečasovou sledovat z osobních důvodů.

Podle rozsudku soud uvěřil výpovědi Petra Nečase, podle které měl požádat ředitele vojenské tajné služby o pomoc kvůli obavám o bezpečnost své rodiny. Znepokojily ho podezřelé osoby pohybující se kolem jeho bydliště. Prostředníkem mezi ním a tajnou službou se měla stát právě tehdejší šéfka jeho kabinetu.

„Skutečnost, že se nejednalo o sledování, ale o obranu proti sledování, má soud za potvrzenou zejména výpověďmi obžalovaných Páleníka, Milana Kovandy a Jana Pohůnka, svědka Rostislava Pilce, všemi příslušníky Vojenského zpravodajství, kteří činnosti vykonávali…,“ napsala soudkyně Radka Králová v rozsudku (viz. níže). Jednotlivé výpovědi svědků se měly vzájemně potvrzovat. Nečasovu výpověď potom Králová označila jako klíčovou.

Motivy měly být jiné

Soud tak odmítl argumentaci olomouckých státních zástupců, podle kterých bylo skutečným motivem sledování snaha tehdejší šéfky Nečasova kabinetu Jany Nečasové (dříve Nagyové) rozvrátit manželství předsedy vlády. Ale Nečas vypověděl, že v té době už byl jeho vztah s Radkou Nečasovou stejně nefunkční a chystal se ho ukončit.

„Na dalším postupu v soukromém vztahu byli spolu domluveni, to jest na odluce a rozvodu tehdejšího předsedy vlády a na jejím odchodu z Úřadu vlády a na jeho odchodu z politické dráhy a na následujícím zveřejnění jejich vztahu,“ zaznělo při neveřejném čtení rozsudku.

Zveřejněné nahrávky rozhovorů mezi mezi Petrem a Janou Nečasovými podle soudu mají dokazovat pouze negativní vztah šéfky kabinetu k premiérově exmanželce. Sledování dvou zaměstnanců Úřadu vlády je dle rozsudku také v pořádku, protože prověřovalo údajné zneužití služebního auta.

Rozsudek, Nagyová by E15online