Speychalova ČKD Praha DIZ dluží na daních 791 milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Společnost ČKD Praha DIZ, která se podílela na stavbě tunelu Blanka a patří miliardáři Petru Speychalovi, dluží na daních 791 milionů korun. Právě na takovou částku vyšetřovatelé specializovaného finančního úřadu, tedy daňové Kobry, vyčíslili sumu, o kterou stát ve spleti firem kolem ČKD Praha DIZ přišel, píší Lidové noviny (LN).

„Celková výše neuhrazených splatných daňových dluhů … činí ke dni vystavení tohoto sdělení 791,463.885 Kč,“ píše se v takzvaném zástavním příkazu, který mají LN k dispozici. Toto sdělení dostaly například banky, v nichž má ČKD Praha DIZ účty, aby z nich nemizely peníze. Za pomoci zástavního příkazu pak také daňová správa spolu s policií a celníky obstavila nemovitý majetek. To aby nezmizel, než se rozhodne o doplatku doměřené daně.

Daňoví specialisté dospěli během několikaletého vyšetřování k tomu, že skupina až 70 lidí a podobného počtu firem kolem miliardáře Speychala, který mimo jiné vlastní hokejovou Spartu, obcházela v komplikované síti placení daní. V zástavním příkazu vyšetřovatelé vyčíslili celkem 46 různých dlužných částek, které měly státu přijít na účet jako platba daní. Pohybují se od 607 tisíc až k 122 milionům korun a celkem dávají dohromady již zmíněnou částku, dosahující bezmála 800 milionů korun, píše deník.

Květnový zásah

Na základě zástavního příkazu zasahovala protikorupční policie spolu s celníky a finanční správou v centrále ČKD Praha DIZ v půlce května. Po razii zatím nebyl nikdo obviněn. Vrchní pražská zástupkyně Lenka Bradáčová, která případ dozoruje, ale hned po zásahu uvedla, že „trestní řízení je v prvotní fázi“.

Samotná firma podle LN nekomunikuje. Šéf ČKD Praha DIZ Robert Wolf pouze v prohlášení označil zásah za „akt zvůle a projev arogance státní moci“. „Celé toto představení proběhlo s cílem zdiskreditovat naši společnost v právě probíhajícím arbitrážním řízení na tunelový komplex Blanka,“ napsal Wolf.

Firma se u arbitrážního soudu domáhá zaplacení více než 779 milionů korun. Spor mezi městem a firmou se týká technologické části stavby tunelu Blanka. Žalobu firma podala v polovině letošního ledna. Obě strany spolu na konci loňského roku vedly bezvýsledně smírčí řízení.