Spor o automaty dospěl k ÚOHS

výherní automaty

výherní automaty Zdroj: E15

Spor o rozmístění a regulaci výherních hracích zařízení v městské části Ostrava-Jih bude řešit antimonopolní úřad (ÚOHS). S podnětem se na něj obrátilo Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů.

Podle ředitele sdružení Petra Vrzáně je návrh vyhlášky diskriminační a některé místní provozovatele heren výrazně upřednostňuje oproti členům sdružení, které zastupuje 60 procent celostátního trhu technických her. „Vyhláška vyvolává velké podezření, že je ušita na míru pouze určitým subjektům. To odporuje principu obecnosti právní normy,“ řekl deníku E15 Vrzáň.

Čtěte také:

Brnění: Z Česka je blikající panoptikum. 70 tisíc automatů MF povolilo nezákonně

Poplatek z hracích automatů má zůstat obcím a státu, rozhodla sněmovna

Antimonopolní úřad loni řešil víc stížností

Vyhláška má dopad například na společnost Synot Tip, která podle návrhu přijde o většinu heren, zatímco část místních provozovatelů vyhláška podle Vrzáně i Synot Tipu nepostihne téměř vůbec. „Pro naši společnost to znamená škodu v řádu několika desítek milionů korun, které v případě schválení této vyhlášky budeme vymáhat soudní cestou,“ uvedl již dříve výkonný ředitel Synot Tipu Petr Mikoška.

Loterijní vyhlášku již jednou zrušil magistrát Ostravy, který ji městské části Ostrava-Jih vrátil k přepracování. Podle aktuálního návrhu se nejlidnatější městská část Ostrava-Jih rozhodla návrh vyhlášky ještě více zpřísnit a herny podle ní budou moci fungovat pouze na čtyřech hlavních třídách této městské části. Podle Vrzáně ale nový návrh upřednostňuje část místních provozovatelů heren ještě více než ten předchozí.

Loterijní systémy vynesou státu miliardy

Provozovatelé videoloterijních terminálů a dalších centrálních loterijních systémů odvedli za první čtvrtletí státu 1,4 miliardy korun formou nové daně, která se platí od ledna. Za celý rok to bude asi šest miliard, uvedlo Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů. Celý loterijní průmysl by měl přinést letos do veřejných rozpočtů nejméně deset miliard korun.