Spor o církevní restituce se vyostřuje, hrozí pád vlády

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Blazek

Premiér Petr Nečas (ODS) pohrozil na jednání koaličních špiček odvoláním těch ministrů za Věci veřejné, kteří by ve středu na jednání vlády hlasovali proti návrhu zákona o církevních restitucích. Uvedl to předseda VV Radek John s tím, že jeho strana dostala ultimátum. Vládní ODS a TOP 09 opět odmítly spojovat otázku církevních restitucí s jakýmikoli dalšími podmínkami, uvedl předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

Dvě nejsilnější koaliční strany zavrhly návrh Věcí veřejných, které podmiňovaly svůj souhlas s dojednanou podobou církevních restitucí úspornými opatřeními ve státním rozpočtu. Podle Gazdíka by situace, kdy by ministři za VV pro návrh nezvedli ruku, znamenala porušení koaliční dohody, které by mohlo vést až k vypovězení koaliční smlouvy „některou ze stran“.

Podle předsedy VV Johna dnes dali koaliční partneři jeho straně ultimátum. „Naši partneři odmítli jednat o tom, kde konkrétně ušetříme dvě miliardy,“ řekl.

„Dali nám ultimátum, že pokud nepodpoříme bezvýhradně církevní restituce, aniž se mluví o úsporách, tak padne vláda,“ dodal. Později doplnil, že premiér Petr Nečas (ODS) pohrozil tím, že na Pražský hrad odnese rezignace těch ministrů, kteří budou hlasovat proti církevním restitucím.

„My nehledáme žádnou dohodu, ta dohoda je už půl roku uzavřená. Hledáme odpověď na otázku, zda jsme všichni připraveni již uzavřenou dohodu dodržet,“ řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Dodal, že dohodu podporují TOP 09 i ODS a že doufá i v podporu VV.

VV: Chceme jasný výhled úspor, ne virtuální čísla

Vývoj situace bude v úterý řešit na svém pravidelném jednání výkonná rada nejmenší vládní strany. Podle Věcí veřejných je totiž potřeba pro příští roky najít až 32 miliard úspor. Tím míní dvě miliardy potřebné pro církevní restituce, a 30 miliard, o nichž hovořil v minulých dnech ministr financí Kalousek jako o penězích, o které přijde rozpočet v důsledku nižšího výkonu české ekonomiky.

Věci veřejné o víkendu přišly s návrhem na sloučení některých ministerstev, kterým chtěly ušetřit. ODS a TOP 09 se k návrhu od počátku stavěly zamítavě. VV chtěly vědět, kde stát vezme na restituce peníze. Podle Gazdíka jim to dnes ministr financí Kalousek vysvětlil. „Je teď na VV, jakým způsobem chtějí postupovat dál,“ řekl novinářům po jednání K9 Gazdík.

Podle předsedy poslaneckého klubu VV Víta Bárty bylo Kalouskovo vysvětlení jen využitím „přelévání virtuálních čísel“ v rozpočtové kapitole ministerstva financí. „My se chceme bavit o konkrétních úsporách, které dokážeme ukázat občanům,“ podotkl Bárta.

Kalousek nabízí dvě varianty

Kalousek po dnešním jednání K9 uvedl, že navrhl dvě varianty úspor. První návrh počítá se škrty ve všech kapitolách a druhý pak s krácením těch kapitol, za které zodpovídá výhradně ministr financí.

Církevními restitucemi se bude ve středu opět zabývat vláda. ODS a TOP 09 budou podle Gazdíka hlasovat společně pro dojednanou podobu majetkového vyrovnání, „protože jsou zajedno“. „Ve středu na vládě by se mělo rozhodnout, jak se vláda jako celek postaví v rámci hlasování,“ dodala ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09).

ČSSD: Peněžitou náhradu církvím si stát nemůže dovolit

Opoziční ČSSD dnes zopakovala, že finanční kompenzace pro církve jsou pro ni nepřijatelné. „Budou zavazovat další generace,“ řekl předseda sociálnědemokratických poslanců Jeroným Tejc. Podle něho si peněžitou náhradu nemůže stát dovolit a pokud by mohl, měl by peníze využít třeba na snižování schodku. Sociální demokraté mají pochyby o tom, zda by v případě vydávání majetku nebyla prolomena restituční hranice 25. února 1948, i o ocenění nemovitostí.

ČSSD navrhuje vznik veřejnoprávního fondu, do něhož by se majetek převedl a z jehož výnosů by byla činnost církví hrazena. Sociální demokraté jsou pro referendum o narovnání státu s církvemi, případně by se mělo stát tématem kampaně před příštími parlamentními volbami, dodal Tejc.