Správní radu VZP povede lidovecký poslanec Philipp, místopředsedou se stane Kalousek

Předsedou správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny byl zvolen poslanec a lékař Tom Philipp

Předsedou správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny byl zvolen poslanec a lékař Tom Philipp Zdroj: ČTK / Štěrba Martin

Předsedou správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) byl podle informací ČTK zvolen poslanec a lékař Tom Philipp (KDU-ČSL). Místopředsedou bude bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Správní rada poprvé zasedla v novém složení.

Předtím se správní rada naposledy sešla před Vánocemi. Obměněná Poslanecká sněmovna totiž nové zástupce do správní rady vybrala až 18. února. Sněmovna má podle zákona dozorčí i správní radu volit do tří měsíců od svého ustavení. Nominační proces i volbu zbrzdil požadavek čtyřčlenného klubu koaličních Pirátů, aby měli mezi kandidáty do správní rady svého zástupce, s čímž původní nominace zveřejněné v lednu nepočítaly. Piráti toho dosáhli tím, že se pro volbu sdružili s vládním klubem STAN.

Ze 30 členů správní rady VZP volí Sněmovna 20 zástupců, deset jmenuje vláda. Vláda do správní rady pojišťovny koncem ledna jmenovala mimo jiné Kalouska, senátora Romana Krause (ODS), náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice (Piráti) či místopředsedu Sněmovny Jana Skopečka (ODS).

Z 20 členů volených dolní komorou mají koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a hnutí ANO shodně sedm zástupců, čtyři jsou za koalici Pirátů a Starostů a dva za SPD.