Stamilionová modernizace Výstaviště se blíží. Prohlédněte si, jak se areál promění

Během léta dojde k vybudování dvou nových vstupních bran ze Stromovky, především kvůli pohodlnému přístupu ke sportovně-relaxační zóně.

Během léta dojde k vybudování dvou nových vstupních bran ze Stromovky, především kvůli pohodlnému přístupu ke sportovně-relaxační zóně. Zdroj: Magistrát hl.m. Praha

Levé křídlo budovy vyhořelo před deseti lety.
Jedna z nejmodernějších boulderových stěn s výškou 4,5 metru o celkové ploše 192 metrů čtverečních se veřejnosti otevřela v dubnu.
Ve sportovně-relaxační zóně dojde během červa k opravě cest. Vzniknout zde má také lanové dětské hřiště, griloviště nebo leknínové jezírko.
V blízkosti sportovně-relaxační zóny vznikne během letošního podzimu nový moderní prostor pro občerstvení.
Rekonstrukce divadla Spirála na multifunkční sál pro koncerty, divadelní představení, konference a akce typu talk show začne na jaře 2021.
12
Fotogalerie

Zanedbaný a neudržovaný areál pražského Výstaviště se má postupně změnit na má změnit na místo, kam se budou Pražané chodit bavit, sportovat a odpočívat. V příštích týdnech by se proto měly rozběhnout akce typu kompletní rekonstrukce Průmyslového paláce, včetně dostavby levého křídla podle jeho původní podoby. Rekonstrukcí projde ale také divadlo Spirála na multifunkční sál, promění se i restaurace Bohemia. Část investic půjde z rozpočtu hlavního města, pro letošek 245 milionů, část z příjmů akciové společnosti Výstaviště Praha. Celkové náklady zatím nebyly vyčísleny kvůli časové náročnosti prací.

"Naší vizí je z Výstaviště vytvořit moderní areál, kam se lidé v Praze chodí bavit, sportovat nebo prostě jenom odpočívat. Dnes je trochu zanedbaný a lidé jej nevnímají jako místo, kam se dá jít třeba o víkendu odpočinout. Přitom by mělo společně s areálem Stromovky a druhým břehem Vltavy, kde je například zoologická zahrada, vytvářet unikátní rekreační zónu," řekl pro deník E15 náměstek Pavel Vyhnánek (Praha sobě).

Jak bude proměna Výstaviště vypadat a probíhat si můžete prohlédnout v následující galerii:

S největší investicí počítá radnice při dostavbě levého křídla Průmyslového paláce a rekonstrukci středové části a pravého křídla. "Zachováme historickou podobu paláce, ale doplníme ho nejmodernějšími technologiemi," přibližuje Vyhnánek s tím, že palác by měl po rekonstrukci sloužit jakou multifukční prostor.

Nezbytnou opravou projdou také jednotlivé budovy Křižíkových pavilonů, včetně amfiteátru Křižíkovy fontány, který nabízí největší zakrytou tribunu pro kulturní akce v Praze.

Čerstvě dokončená je přestavba interiérů restaurace Pražan a prostoru před ní, který se dočkal nové dlažby a nové letní zahrádky. V přípravě je také vestavba minipivovaru do sklepa objektu. "Nově otevřeno už bylo také unikátní Maroldovo panorama. Nově nabízí prostorové ozvučení expozice a prodlouženou otevírací dobu se společným vstupným pro školy s nedalekým Planetáriem," uzavírá Vyhnánek.