Stanjura: Prachařův odchod je úlevou, resort dopravy nezvládal

Zbyněk Stanjura

Zbyněk Stanjura Zdroj: Anna Vackova/E15

Bývalý ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) si myslí, že odchod Antonína Prachaře (ANO) z funkce je úlevou pro všechny, včetně Prachaře samotného. Ředitele Skansky Dana Ťoka, kterého ANO navrhuje jako nového ministra, příliš hodnotit nechtěl. Silničnímu hospodářství ale podle Stanjury Ťok rozumí.

Prachařova rezignace Stanjuru, který je nyní předsedou poslanců ODS, nepřekvapila. „My jsme dlouhodobě poukazovali na to, že ministr nezvládá svůj resort,“ řekl.

Na adresu Prachařova možného nástupce Ťoka řekl, že nejde o prvního zástupce velkého byznysu ve vládě. „Myslím, že když šéf a majitel obrovského holdingu Agrofert (Andrej Babiš) je ministrem financí, tak nemá cenu kritizovat, že vlastně najatý manažer, protože pan Ťok není majitel, ale byl manažer, vstupuje či vstoupí do vlády,“ uvedl.

Podle Stanjury Ťok jistě rozumí silničnímu hospodářství, o jeho názorech na další věci ale prý není známo nic.

„Nechci říkat dopředu, že je to špatně, ale nevíme nic o jeho názorech na sociální systém, zdravotní systém, zahraniční politiku, evropskou politiku, a o tom všem bude jako člen vlády rozhodovat,“ dodal Stanjura. Podle něj by Ťok mohl do resortu přinést zdravý selský rozum a zkušenost z praxe.