Staroměstské náměstí se zahalilo do smutku, loučilo se s hokejisty

Pietní akt za tragicky zesnulé české hokejisty

Pietní akt za tragicky zesnulé české hokejisty

Několik tisíc lidí se dnes odpoledne přišlo na Staroměstské náměstí v Praze rozloučit s hokejovými mistry světa Josefem Vašíčkem, Karlem Rachůnkem a Janem Markem, kteří ve středu tragicky zahynuli při leteckém neštěstí nedaleko ruské Jaroslavle. Informovala o tom agentura Mediafax.

Už před začátkem pietní akce se na Staroměstské náměstí začaly scházet hokejové osobnosti minulosti i současnosti v čele s reprezentačním trenérem Aloisem Hadamczikem. Rozloučit se přišel i Jaromír Jágr, Patrik Eliáš, Vladimír Růžička či Dominik Hašek. Nechyběli ani čeští extraligoví hokejisté jako například Tomáš Vlasák, Leoš Čermák, Jaroslav Hlinka nebo Jiří Dopita.

Zaplněné Staroměstské náměstíZaplněné Staroměstské náměstíZaplněné Staroměstské náměstí

Jaromír Jágr při vzpomínkové akci na Staroměstském náměstíJaromír Jágr při vzpomínkové akci na Staroměstském náměstíJaromír Jágr při vzpomínkové akci na Staroměstském náměstí

Pietní akt provázel svým slovem sportovní komentátor České televize Robert Záruba. „Odešli tři lidé, kteří rozdávali radost,“ oslovil přítomné na zaplněném Staroměstském náměstí. „V minulosti jsme tu mnohokrát slavili hokejové tituly, nyní se tu scházíme ve výjimečné atmosféře ke vzpomínce na ty, co rozdávali radost,“ pokračoval smutně.

Pódium s fotografiemi a květinamiPódium s fotografiemi a květinamiPódium s fotografiemi zesnulých hokejistů a květinami

Následovala minuta ticha, po které Záruba přešel ke stručné charakteristice jednotlivých hokejistů, po jeho slovech následovaly krátké medailonky zesnulých. „Honzu Marka si pamatuju jako výborného hokejistu a zvláštního člověka, který byl výrazně fixovaný na lidi, s nimiž právě byl, a otevřený ke všem ostatním. S nesobeckou hravostí, ale také odpovědností dokázal ozvláštnit každý zápas, do něhož zasáhl,“ vystihl.

Část Staroměstského náměstí pokryli lidé květinami a hořícími svíčkamiČást Staroměstského náměstí pokryli lidé květinami a hořícími svíčkami Část Staroměstského náměstí pokryli lidé hořícími svíčkami a květinami

„Karel Rachůnek byl člověkem, který toho mnoho nenamluvil. Byl to šikovný a chytrý kluk. Uměl ránu rozdat i přijmout. Obojí nám ostatně předvedl při poslední možné chvíli, kterou v národním týmu měl. Svou skromnost nahradil vynikajícím výkonem na ledě, kde byl velkou oporou,“ vzpomínal na hráče, jehož branka osm vteřin před koncem semifinálového duelu se Švédskem v rámci loňského zlatého mistrovství světa v Německu se českým fanouškům navždy vryla do paměti.

Na závěr uvedl pár slov také k Vašíčkovi, který se stal mistrem světa v roce 2005. „Pepa byl nesobecký hráč, který se vždycky dokázal obětovat za partu. Dokázal toho hodně po celém světě, svým srdcem ale nikdy nezanevřel na zemi, z níž vzešel. Byl to výborný kamarád a velký hráč,“ dodal se slzami v očích.

Pietního aktu se zúčastnili hokejoví funkcionáři i arcibiskup Duka

Vzpomínky se zúčastnili i mnozí hokejoví funkcionáři. Na pódiu se objevil například někdejší předseda Českého svazu ledního hokeje Karel Gut. Před zaplněným Staroměstským náměstím ale promluvil současný šéf českého hokeje Tomáš Král. „Obvykle na tomto místě zažíváme pocity radosti, štěstí a hrdosti. Poprvé se zde setkáváme z důvodu zcela opačného,“ začal.

„To, co trojice tragicky zesnulých hokejistů dokázala za tak krátkou dobu, by zřejmě vystačilo na několik normálních životů. V tuto chvíli jim můžeme pouze poděkovat za to, jací nenahraditelní hokejisté to byli a jakým způsobem šířili slávu českého hokeje v celém světě. Takové jsme je měli v našich srdcích a takoví tam navždy zůstanou. Čest jejich památce,“ zvolal Král a sklidil za svůj projev velký potlesk.

Pražský arcibiskup Dominik DukaPražský arcibiskup Dominik DukaPražský arcibiskup Dominik Duka

V poněkud odlišném rázu promluvil k shromážděným pražský arcibiskup a primas český Dominik Duka. „Je potřeba, abychom si uvědomili jednu věc. Musíme živit naději, která umírá poslední. Všichni tři reprezentanti skonali v přibližně stejném věku jako Ježíš Kristus. Ten také zvěstoval lidem naději,“ pronesl a následně přečetl z Bible pasáž o pohřbu Ježíše Krista v roce 33 našeho letopočtu.

„V našem národě existuje velká úcta ke sportu, a především k národnímu týmu hokejistů. Naši hráči vždycky dokázali reagovat statečně. Ať to bylo po komunistickém puči v roce 1948 nebo po srpnové okupaci o dvacet let později. Národ si musí uvědomit, že naděje existuje v přátelství, kamarádství a čestné spolupráci,“ uzavřel svůj emotivní projev Duka a následně pronesl modlitbu Otče náš.

Celé Staroměstské náměstí bylo během nedělní akce obklopeno řadou hasičských a záchranářských vozů, které musely vinou častých kolapsů vyjet do akce. Jinak se pietní akt obešel navzdory vysokému počtu návštěvníků bez větších problémů.