Stát hledá právníky, kteří mu pomohou vyhrát 1,8 miliardy korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-ND 2.0: bloomsberries via Flickr

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dnes vypsal veřejnou zakázku na právní služby při řešení složité kauzy Viktoriagruppe. Ochoten je za ně zaplatit dvanáct milionů korun. Pohledávky českých úřadů vůči zkrachovalé německé firmě činí 1,8 miliardy korun.

Poskytování právních služeb má spočívat v zastupování České republiky a Správy státních hmotných rezerv (SSHR) před německými soudy, či jinými německými orgány, a v právním poradenství při řešení účasti SSHR v insolvenčním řízení vedeném u Okresního soudu ve Weilheimu.

A to jak v otázkách souvisejících s převozem motorové nafty ze skladu Viktoriagruppe v Německu do Česka, tak při řešení pohledávek SSHR přihlášených do insolvenčního řízení.

Premiér Bohuslav Sobotka už letos v dubnu řekl, že pokud to bude nutné, bude se Česko kvůli ropě, která je v německém skladu Viktoriagruppe, soudit. Nabízí se tedy otázka, zda ÚZSVM, který Česko ve sporu zastupuje, se nemohl na kauzu předem připravit a zajistit řešení vlastními právníky.

„Předmětem zakázky je poskytování právních služeb spočívající v zastupování ČR před německými soudy, případně jinými německými orgány, a v poradenství v insolvenčním řízení. Požadavkem na uchazeče je proto osvědčení o zápisu do seznamu advokátů vedeného některou z advokátních komor v rámci spolkové advokátní komory Spolkové republiky Německo. Takovými právními zástupci ÚZSVM nedisponuje,“ vysvětlil E15.cz důvod vypsání tendru mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka.

Práce až na čtyři roky

Právníci mohou ÚZSVM podávat nabídky do 23. listopadu, rozhodujícím kritériem v tendru bude nabídková cena za jednu hodinu právní služby před německými orgány s vahou 80 procent. Stát hodnotu všech těchto služeb odhadl na více než 11,8 milionu korun. O předpokládané složitosti kauzy svědčí to, že na poptávané právní služby si stát vymezil 48 měsíců.

Insolvenční správce Mirko Möllen letos v dubnu před okresním soudem v německém městě Weilheim in Oberbayern předběžně popřel všechny pohledávky Česka vůči zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe.

Sám Möllen však již dříve oznámil, že výsledek nemusí být nutně konečný, protože v německém právu je možné pozdější uznání pohledávek.

Pohledávky českých úřadů vůči zkrachovalé firmě dosahují 1,8 miliardy korun. Největší část, 1,5 miliardy korun, nárokuje SSHR za uloženou naftu ve skladu Viktoriagruppe v německém Kraillingu za 1,2 miliardy korun.

SSHR již dříve oznámila, že kromě přihlášení této nafty přihlásila i pohledávky za dalších 300 milionů korun. Až 300 milionů korun pak ještě nárokují celní a daňové úřady.