Stát od června nepodporuje výzkum, kvůli výpadku systému

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Foto uvj

Do informačního systému pro výzkum stále není možné vkládat data. Poskytovatelé, tedy ministerstva, tak nemohou vyplácet finanční podporu na výzkum. Po čtvrtečním zasedání předsednictva na to upozornila Rada vysokých škol. Úřad vicepremiéra pro vědu Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) sdělil, že systém by měl být kompletně funkční do konce září.

Systém přestal fungovat 1. června po více než deseti letech, protože se Úřad vlády nedohodl s dodavatelem na dalším provozu. Výpadek sklidil silnou kritiku od vědců i vysokých škol. Jde o klíčový systém, ve kterém byly veškeré informace o výzkumu, jeho financování, výsledcích a veřejné podpoře.

Po dvou měsících ho Úřad vlády částečně zprovoznil, ale informace do něj nadále není možné vkládat. Pro příjemce dotací na výzkum to má nepříjemné důsledky. „Ukazuje se, že poskytovatelé nejsou oprávněni poskytnout tuto finanční podporu, pokud nevložili data. Oni ale data vložit nemohli,“ řekl na tiskové konferenci místopředseda Rady VŠ pro vědu Tomáš Opatrný. Pokud by ministerstva vyplácela dotace bez splnění povinnosti vkládat data, podle zákona by to znamenalo porušení rozpočtové kázně, doplnil.

Ze strany Bělobrádkova úřadu jsou vysoké školy opakovaně ujišťovány, že na odstranění závad se pracuje. Vzhledem k současnému stavu apelovalo předsednictvo na Bělobrádka i premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby neprodleně zjednali nápravu. „Rada VŠ opakovaně žádá Radu pro výzkum, vývoj a inovace, aby řádně plnila svou zákonem danou úlohu správce a provozovatele Informačního systému výzkumu, vývoje a inovací,“ doplnilo v usnesení.

Systém přes deset let spravovalo Konsorcium Českého vysokého učení technického v Praze a InfoScience Praha. Smlouva skončila 31. května. Bělobrádkův úřad se s ním nedohodl na prodloužení spolupráce a rozhodl se systém provozovat sám.

Nyní je funkční Evidence veřejných soutěží ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích (VES) a Centrální evidence aktivit výzkumu, experimentálního vývoje a inovací (CEA). Rejstřík informací o výsledcích (RIV) a Centrální evidence projektů (CEP) zatím úspěšně procházejí testováním, uvedl úřad.